Θέλετε να αποφύγετε το βούτυρο; Δοκιμάστε αυτές τις 4 υγιεινές εναλλακτικές

Bigstock

Αν θέλετε να περιορίσετε το βούτυρο τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά, έχετε τουλάχιστον τέσσερις επιλογές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν το βούτυρο με μέτρο, αλλά όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στο γάλα ή ανησυχίες για τα κορεσμένα λιπαρά συχνά το αποφεύγουν. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το βούτυρο στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική.

Μαμά και διατροφή: Βοηθάει το ελαιόλαδο στο αδυνάτισμα;

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι φυτικό προϊόν και ασφαλές για όσους έχουν αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη, καθιστώντας το μια ιδανική εναλλακτική του βουτύρου. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 124 θερμίδες, μηδενική χοληστερόλη και το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κορεσμένων λιπαρών. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι κατάλληλο για κετογονική, χορτοφαγική και vegan διατροφή. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (όπως αυτά του βουτύρου) με μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη). Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών, ορισμένων μορφών καρκίνου και άνοιας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο σε:

  • Συνταγές για γλυκά που απαιτούν μαλακό ή λιωμένο βούτυρο.

  • Αλείμματα σε ψωμί ή τοστ.

  • Σοτάρισμα ή ψήσιμο λαχανικών.

Απώλεια βάρους: Τα τρία καλύτερα λάδια για μαγείρεμα και ένα που πρέπει να αποφεύγετε

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας ταιριάζει σε κέτο, χορτοφαγικές και vegan διατροφές. Ωστόσο, περιέχει περίπου 90% κορεσμένα λιπαρά, οπότε δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για όσους αναζητούν υγιεινή αντικατάσταση του βουτύρου. Το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL χοληστερόλη σε παρόμοιο βαθμό με το βούτυρο, το λίπος βοδινού ή το φοινικέλαιο.

Μία κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας έχει 121 θερμίδες και μηδενική χοληστερόλη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για:

  • Σοτάρισμα λαχανικών.

  • Προσθήκη σε σάλτσες.

Λόγω της σύστασης σε στερεά λιπαρά, χρησιμοποιήστε περίπου 25% λιγότερη ποσότητα από αυτή που αναφέρει η συνταγή.

Ghee

Το Ghee είναι ένας τύπος «καθαρισμένου» βουτύρου, γνωστό και ως «βούτυρο κλαριφιέ» (clarified butter), Περιέχει γάλα, οπότε δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στο γάλα, αλλά περιέχει πολύ μικρή ποσότητα λακτόζης, και οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία μπορούν να το καταναλώσουν. Μία κουταλιά της σούπας ghee έχει 123 θερμίδες και περίπου 36 mg χοληστερόλης. Λόγω της περιεκτικότητας σε λίπος, είναι κατάλληλο για κετογονική διατροφή. Δεν είναι vegan, αλλά μπορεί να γίνει αποδεκτό σε ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές.

Το ghee μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το βούτυρο:

  • Ως επάλειψη.

  • Για σοτάρισμα και τηγάνισμα.

  • Αντικαθιστώντας φυτικά ή λάδι καρύδας.

Βούτυρο φυτικής προέλευσης

Τα βούτυρα φυτικής προέλευσης αποτελούν καλή εναλλακτική για όσους έχουν αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι κατάλληλα για vegan και χορτοφαγικές διατροφές. Ανάλογα με τα συστατικά, μπορεί να είναι ή όχι συμβατά με κετογονική διατροφή . Η θρεπτική αξία διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα, αλλά γενικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το κανονικό βούτυρο στο μαγείρεμα και στη ζαχαροπλαστική.

Να θυμάστε:

Το ghee, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο είναι υγιεινές εναλλακτικές του βουτύρου. Ωστόσο, παραμένουν πλούσια σε λιπαρά, οπότε καταναλώστε τα με μέτρο, διατηρώντας την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών κάτω από 10% και τα συνολικά λιπαρά μεταξύ 20%-35% ημερησίως.

Αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο ή βούτυρο καρυδιού; Ποιο είναι πιο υγιεινό

Άλλες εναλλακτικές για ζαχαροπλαστική

Στη ζαχαροπλαστική, το βούτυρο δεν προσθέτει μόνο γεύση αλλά και υγρασία, βοηθάει τα συστατικά να μην κολλούν μεταξύ τους και συμβάλλει σε τραγανές ζύμες. Σε γενικές γραμμές:

  • Χρησιμοποιείτε στερεά υποκατάστατα όταν η συνταγή ζητά βούτυρο σε στερεή μορφή.

  • Χρησιμοποιείτε λάδι όταν η συνταγή απαιτεί λιωμένο βούτυρο.

Μερικές επιλογές:

  • Πουρέ μήλου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Λάδι αβοκάντο.

  • Λιωμένες μπανάνες.

  • Καναόλα.

  • Καλαμποκέλαιο.

  • Στραγγιστό γιαούρτι.

  • Μαργαρίνη.

  • Φυστικέλαιο.

  • Σόγια ή άλλα φυτικά έλαια.

Για μαλακή μαργαρίνη, ελέγξτε πάντα τις ετικέτες για περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, καθώς ορισμένες μάρκες περιέχουν γαλακτοκομικά.

Αδυνατίζει το αβοκάντο; Τι απαντά ένας ειδικός

Άλλες εναλλακτικές για επάλειψη

Το κλασικό «ψωμί και βούτυρο» μπορεί να αντικατασταθεί με πολλές υγιεινές επιλογές για άλειμμα:

  • Αβοκάντο (πουρέ ή γουακαμόλε).

  • Κρέμα τυριού.

  • Χούμους.

  • Μαργαρίνη.

  • Ξηροί καρποί σε μορφή βουτύρου (αράπικα φιστίκια, αμύγδαλο, κάσιους).
  • Βούτυρα σπόρων (ηλιόσποροι).

με πληροφορίες από verywellhealth.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved