Η «ευφορία του τοκετού»

Σε άρθρα το εξωτερικού την ευφορία του τοκετού ίσως να τη δείτε και ως «baby pinks».

Μαργαρίτα Νικολάου
Η «ευφορία του τοκετού»
Bigstock

Οι περισσότερες μαμάδες έχουν ακούσει για τα baby blues - τις αλλαγές στη διάθεση και τα κλάματα που εμφανίζονται κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων με το νεογέννητο στο σπίτι. Η επιλόχεια κατάθλιψη, μια αρκετά σοβαρή κατάσταση, μπορεί να είναι εξουθενωτική και μακροχρόνια. Αλλά ένας μικρότερος αριθμός γυναικών αναφέρει μια πολύ διαφορετική εμπειρία: μια κατάσταση ευφορίας που μερικές φορές αναφέρεται ως «baby pinks» ή αλλιώς «ευφορία του τοκετού». Και είναι κάτι περισσότερο από τη χαρά που νιώθετε για το μωράκι σας.

Τι είναι τα baby pinks;

Τα baby pinks μπορεί να μην είναι μια διαγνώσιμη πάθηση ψυχικής υγείας, όπως αναφέρει και ο ψυχίατρος Ariel Dalfen, επικεφαλής του προγράμματος περιγεννητικής ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο Mount Sinai του Τορόντο, αλλά έχει κλινικό όρο: υπομανία.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που έχουν παρουσιάσει διαταραχές της διάθεσης πριν μείνουν έγκυες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιλόχεια ευφορία. Σύμφωνα με μια μελέτη στο The British Journal of Psychiatry, τα baby pinks, ακολουθούμενα από μια περίοδο κατάθλιψης, μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μια μορφή ήπιας διπολικής διαταραχής αργότερα.

Ποια είναι τα σημάδια;

Μια μαμά με επιλόχεια ευφορία, μπορεί να αισθάνεται υπέροχα αρχικά, αλλά τελικά γίνεται ευερέθιστη - αυτή η μετάβαση ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, λέει ο Dalfen. Είναι σημαντικό ο σύντροφος να παρακολουθεί τα πιθανά συμπτώματα, γιατί οι γυναίκες με υπομανία θα αισθάνονται σαν να βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου.

Τα προειδοποιητικά σημάδια:

  • να νιώθεις ευφορία
  • να μιλάς περισσότερο από το κανονικό
  • να μην ολοκληρώνεις κάτι που άρχισες
  • να μην έχεις ανάγκη τον ύπνο

«Αν μια γυναίκα δεν κοιμάται καθόλου για πολλές μέρες, μερικές φορές η συμπεριφορά της γίνεται πραγματικά παράξενη», εξηγεί ο Dalfen. «Μερικές γυναίκες θα πιστεύουν ότι έχουν υπερ-δυνάμεις, ότι είναι σούπερ γυναίκες και ότι είναι οι καλύτερες μαμάδες!».

Πότε μια γυναίκα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια;

«Αν μια νέα μαμά αισθάνεται απλώς ένα αίσθημα ευφορίας και ευτυχίας ή κλαίει από χαρά, αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία», λέει η Maya Hammer, ψυχοθεραπεύτρια από το Τορόντο. «Εάν μια γυναίκα ωστόσο, εμφανίζει σημάδια και συμπτώματα που είναι εξαιρετικά περίεργα, δεν πρέπει να μείνει μόνη με το μωρό και θα πρέπει να λάβει βοήθεια».

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή τόσο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας όσο και άλλων συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τη νέα μαμά θα πρέπει να τη βοηθήσουν και να την υποστηρίξουν. Βοηθήστε τη νέα μαμά να ξεκουραστεί και διασφαλίστε ότι ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού της.

με πληροφορίες από το todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved