Εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του μαστού - Τι θέλει να γνωρίζετε ένας ειδικός

Καρκίνος μαστού και εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί να διατηρηθεί η γονιμότητα νεαρών γυναικών

Εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του μαστού - Τι θέλει να γνωρίζετε ένας ειδικός
Bigstock

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του μαστού Άλμα Ζωής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου. Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο και αγχωτικό να διαχειριστείτε μια νέα διάγνωση και θεραπεία αν ανησυχείτε για τη γονιμότητά σας ή μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Ως ενδοκρινολόγος που εξειδικεύεται στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία, συνεργάζομαι με νεοδιαγνωσθέντες καρκινοπαθείς και συζητώ μαζί τους επιλογές για τη διατήρηση της γονιμότητας, έτσι ώστε κάθε γυναίκα να επιτύχει τον στόχο της, ειδικά αν αυτός είναι η δημιουργία οικογένειας. Ευτυχώς, εν μέσω μιας μάχης με αυτή την τρομερή, αδιάκριτη ασθένεια, υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Έχουμε πολλούς τρόπους για να βοηθήσουμε τις γυναίκες με καρκίνο να γίνουν μητέρες.

Ορίστε τι θέλω να ξέρουν οι γυναίκες για τη γονιμότητά και την εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του μαστού

fad4009a-KARKINOS-MASTOU.jpg

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει και να εξαντλήσει τα ωάρια μιας γυναίκας, καθιστώντας τη μελλοντική σύλληψη πιο δύσκολη. Ο κίνδυνος για τη μελλοντική γονιμότητα ενός επιζώντος καρκίνου εξαρτάται από τον τύπο και τη δόση του φαρμάκου και φυσικά την ηλικία της ασθενούς τη στιγμή της θεραπείας. Και ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία και αποκατάσταση του καρκίνου, η εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας πριν υποβληθείτε σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων «παγώνει» το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα γι’ αργότερα. Κι αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για όσες γυναίκες το επιθυμούν χωρίς να περιοριστούν τα όνειρά και οι επιδιώξεις τους σε χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή και είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

Δεδομένου ότι πολλές μορφές καρκίνου του μαστού είναι ευαίσθητες στα οιστρογόνα και τα επίπεδα οιστρογόνων της γυναίκας συνήθως αυξάνονται κατά τη διάρκεια ενός κύκλου διέγερσης των ωοθηκών, μπορεί επίσης να χορηγηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται λετροζόλη για να μειώσει την έκθεση του σώματος στα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κατεψυγμένα ωάρια στο μέλλον, αυτά αποψύχονται και γονιμοποιούνται, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει πολύ γρήγορα και σε οποιοδήποτε σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας, ώστε να μην καθυστερήσει η θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Πολλές ασθενείς θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στο χρονικό διάστημα μεταξύ χειρουργικής επέμβασης μαστού και χημειοθεραπείας/ακτινοβολίας.

Εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του μαστού

Η απόφαση για το πότε θα μείνετε έγκυος μετά τη θεραπεία του καρκίνου είναι περίπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου, καθώς και η ανάγκη για συνεχιζόμενη θεραπεία, όλα παίζουν ρόλο στον καθορισμό ενός ασφαλούς χρόνου. Είναι πάντα σημαντικό για τις γυναίκες να συζητούν αυτά τα θέματα με τον ογκολόγο τους πριν προχωρήσουν στην εγκυμοσύνη.

Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς συνιστάται να περιμένουν τουλάχιστον μερικά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν. Μερικές φορές, εάν ένας καρκίνος είναι ευαίσθητος στα οιστρογόνα και απαιτείται μακροχρόνια ορμονική καταστολή, η σύσταση μπορεί να είναι να περιμένετε πολύ περισσότερο.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved