Κρυοσυντήρηση και δωρεά ωαρίων: Όλα τα νέα δεδομένα!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης

Κρυοσυντήρηση και δωρεά ωαρίων: Όλα τα νέα δεδομένα!

Απαντήσεις γύρω από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της κρυοσυντήρησης και δωρεάς ωαρίων, δίνει ο Χειρουργός-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Θεόδωρος Καλαμπόκας. Ο ίδιος, αναφερόμενος σε όλα τα νέα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες, σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων, «φωτίζει» τον δρόμο προς μία νέα δυνατότητα αναπαραγωγής.

Άλλωστε, μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι η δυνατότητα που έχει δοθεί στην κάθε γυναίκα να κρυοσυντηρεί, δηλαδή να «καταψύχει» τα ωάρια της ή να χρησιμοποιεί τα ωάρια μιας άλλης γυναίκας, μέσω της «δωρεάς ωαρίων».

Οι εξελίξεις της επιστήμης της Εμβρυολογίας έχουν προσδώσει αποτελέσματα επίτευξης εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιούμε ωάρια, είτε «κατεψυγμένα» είτε προερχόμενα από δωρεά, εφάμιλλα με αυτά όλων των υπόλοιπων τεχνικών που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Άμεση συνέπεια αυτών των εξελίξεων, είναι οι μέθοδοι αυτές να προσφέρουν θεραπευτικές λύσεις που παλαιότερα δεν υπήρχαν.

Έτσι, τώρα πια παρέχεται και άλλη μια δυνατότητα στις γυναίκες: Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων για «κοινωνικούς» λόγους. Τι σημαίνει αυτό; Πως όταν μια γυναίκα επιθυμεί να καθυστερήσει την αναπαραγωγή της για λόγους της επιλογής της, όπως είναι για παράδειγμα οι οικονομικοί λόγοι, η εργασιακή και επαγγελματική καταξίωση, η επιλογή συντρόφου κλπ. Με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το τέλειο, η νέα αυτή δυνατότητα διευρύνει τις επιλογές της γυναίκας περισσότερο από ποτέ στον τομέα της αναπαραγωγικής προοπτικής!

giatros-theodoros-kalampokas.jpg

Θεόδωρος Καλαμπόκας, Χειρουργός-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής, «Αρεταίειου» Νοσοκομείου και πιστοποιημένος Ειδικός της British Fertility Society στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας - Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες www.drkalampokas.gr, e-mail:kalamp@yahoo.com

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης είναι μια απλή διαδικασία που περιλαμβάνει είτε τη λήψη των ωαρίων, χωρίς τη χρήση φαρμάκων ( ο λεγόμενος «φυσικός κύκλος») ή τη διέγερση των ωοθηκών -προς αύξηση του αριθμό των ωαρίων που θα συλλέξουμε -με σύγχρονα, ασφαλή και μικρής διάρκειας πρωτόκολλα, που διαρκούν για 10 περίπου ημέρες, ή τέλος τη χρήση μικρών δόσεων φαρμάκων στο πλαίσιο του λεγόμενου «τροποποιημένου φυσικού κύκλου».

Τα ωάρια που λαμβάνονται εν συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία από την εμβρυολογική ομάδα και φυλάσσονται υπό αυστηρούς κανόνες, παραμένοντας προς χρήση στο πλαίσιο του νόμου. Έτσι, η κάθε γυναίκα «παγώνει τον χρόνο» και μπορεί να τεκνοποιήσει όταν θεωρήσει ότι οι συνθήκες είναι οι δέουσες για την ίδια. Με αυτόν τον τρόπο , η κατάψυξη των ωαρίων αποτελεί ένα χρήσιμο μέσο, όχι πια μόνο για τη διατήρηση της γονιμότητας σε διάφορες περιπτώσεις νοσημάτων της γυναίκας, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά και στις περιπτώσεις όπου για κοινωνικούς λόγους μια γυναίκα επιθυμεί να καθυστερήσει την τεκνοποίηση.

Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που η γυναίκα δεν έχει φροντίσει να κρυοσυντηρήσει τα ωάρια της και πλέον το ωοθηκικό της απόθεμα έχει εξαντληθεί, η κάθε γυναίκα πλέον έχει με ευκολία τη δυνατότητα της επιλογής της χρήσης ωαρίων από μια γυναίκα - «δότρια». Σε αυτήν την περίπτωση , της δωρεάς ωαρίων, με πλήρη ασφάλεια -αφού ο νόμος επιβάλλει τον πλήρη ιατρικό έλεγχο των δοτριών- και χωρίς να υποβληθεί σε διαδικασία διέγερσης των δικών της ωοθηκών, η κάθε γυναίκα μπορεί αν το θελήσει να κυοφορήσει και να απολαύσει την εγκυμοσύνη της!

kriosintirisi-oarion-1.jpg

Εφόσον λοιπόν, η σύγχρονη τάση δείχνει πως όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν παιδί σε ολοένα μεγαλύτερη ηλικία, πλέον η απόκτηση παιδιού σε προχωρημένη ηλικία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εφικτή χάρη στις εξελίξεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεται η λήψη και κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων, ώστε να διατηρείται η γονιμοποιητική ικανότητα για μελλοντική χρήση όταν αυτό είναι απαραίτητο ή επιθυμητό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved