Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: Σε ποιες περιπτώσεις ανά τρίμηνο είναι ανησυχητική;

Τι προκαλεί την κολπική αιμορραγία στην εγκυμοσύνη και πότε να ανησυχήσετε.

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: Σε ποιες περιπτώσεις ανά τρίμηνο είναι ανησυχητική;
Bigstock

Η κολπική αιμορραγία δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο την περίοδο της εγκυμοσύνης.Είναι πιθανό να παρατηρήσετε κηλίδες αίματος στο εσώρουχό σας το πρώτο, το δεύτερο, αλλά και το τρίτο τρίμηνο. Τα αίτια που την προκαλούν ποικίλουν, και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται φυσιολογική, σε άλλες επιβάλλεται η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σας.

Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου δηλαδή μέχρι και την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε το οποιοδήποτε ίχνος αιμορραγίας. Στην περίπτωση αυτή η αιμορραγία είναι ανησυχητική εάν:

  • έχει διάρκεια πάνω από μία μέρα
  • συνοδεύεται από έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά
  • από κρυάδες
  • από πυρετό

Στο τρίμηνο αυτό, οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ποικίλουν. Για παράδειγμα, ενδέχεται η αιμορραγία να είναι ένδειξη έκτοπης κύησης ή αποβολή. Μπορεί επίσης το αίμα να προκύπτει από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα ή να υποδηλώνει κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή του τραχήλου.

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ακόμα και εάν η αιμορραγία διαρκεί για λίγες μόνο ώρες.

Ομοίως με παραπάνω, ανησυχητική είναι στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο πόνο στην κοιλιά και συσπάσεις.

Όσον αφορά τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία, η αποβολή είναι μία πιθανή αιτία κυρίως πριν την 20η εβδομάδα κύησης. Επίσης, η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί λόγω ανεπάρκειας ή αποκόλλησης πλακούντα, ρήξη μήτρας ή προβλήματα στον τράχηλο.

\

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η αιμορραγία είναι πιθανό σημάδι πρόωρου τοκετού. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας εάν δείτε κηλίδες αίματος και ειδικά εάν συνοδεύονται με πόνο στην κοιλιά και συσπάσεις.

Άλλοι λόγοι που μπορεί αν προκαλέσουν κολπική αιμορραγία είναι η αποκόλληση πλακούντα, ο προδρομικός πλακούντας ή η ρήξη μήτρας.

Με πληροφορίες από mayoclinic.org.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved