Υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τον τοκετό: Τι να προσέξετε

Έρευνα του American Heart Association αναφέρει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται σε γυναίκες με προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τον τοκετό: Τι να προσέξετε
Bigstock

Οι γυναίκες με προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη δεν παρακολουθούνται επαρκώς μετά τον τοκετό και παρουσιάζουν συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε από το American Heart Association.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπέρταση είναι αρκετά συνήθης μεταξύ γυναικών με προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα, πολλές από αυτές δεν γνώριζαν καν ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση αφού γέννησαν, κάτι που ενέχει αρκετούς κινδύνους.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας με προεκλαμψία σε μία εγκυμοσύνη τους έχουν τριπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης και έως επταπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» αναφέρει η dr Laura Benchop επικεφαλής της έρευνας και συνεχίζει:

«Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι το ποσοστό των γυναικών με υπέρταση είναι ήδη τόσο υψηλό τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών έχουν ανεπαρκή πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή είναι μία κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων».

Προεκλαμψία: Οι κίνδυνοι μετά τον τοκετό

Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από μία κλασική τριλογία συμπτωμάτων, αναφέρει ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διάχυτα οιδήματα στα άκρα αλλά κυρίως στο πρόσωπο
  • Εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα (πρωτεϊνουρία)

Εμφανίζεται στο 5% των εγκύων σε ανεπτυγμένες χώρες. Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν ότι οι γυναίκες με την πάθηση είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι πολλές γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν φυσιολογικές τιμές πίεσης όταν γίνεται η μέτρηση από τον γιατρό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει φυσιολογική ή χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Η ομάδα της μελέτησε τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης γυναικών με προεκλαψία μετά τον τοκετό και εκτός νοσοκομείου ή ιατρείου για να δουν αν τα αποτελέσματα ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν 200 γυναίκες και διήρκησε έναν χρόνο. Σε αυτό το διάστημα κατέγραφαν την αρτηριακή πίεση των γυναικών κατά τη διάρκεια της μέρας, της νύχτας και συμπεριέλαβαν τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των γιατρών τους.

Περισσότερο από το 40% των γυναικών είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση το διάστημα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το 17% είχαν κρυφή υπέρταση, δηλαδή η αρτηριακή τους πίεση ήταν φυσιολογική στα ραντεβού με τον γιατρό και πιο υψηλή άλλες στιγμές της ημέρας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι χωρίς την συχνή και πιο στενή παρακολούθηση, οι γιατροί θα έχαναν το 56% των γυναικών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να συνεχίσουν αν παρακολουθούν την αρτηριακή πίεσή τους και μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό οι μετρήσεις να μην γίνονται μόνο στο νοσοκομείο ή ιατρεία, αλλά και διαφορετικές στιγμές της ημέρας και της νύχτας στο σπίτι».

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved