Πόσο διάστημα πρέπει να θηλάσεις; Όσο μπορείς (και θέλεις)

  • Ποια τα οφέλη του θηλασμού;
  • Τι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη διάρκεια και τη διαδικασία του θηλασμού;
  • Πόσο διάστημα θηλάζουν αποκλειστικά οι μαμάδες σήμερα;
  • Τελικά πόσο διάστημα πρέπει να θηλάσεις το μωρό σου;
Πόσο διάστημα πρέπει να θηλάσεις; Όσο μπορείς (και θέλεις)

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πρώτη τροφή για το μωρό και περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό και στις ακριβείς ποσότητες. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι μήνα με το μήνα αλλάζει η σύσταση του μητρικού γάλακτος, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού στο εκάστοτε στάδιο ανάπτυξής του.

Επιπλέον, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, παχυσαρκίας, εντερικών παθήσεων αλλά του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ο θηλασμός έχει σημαντιά οφέλη και για τη μητέρα: ενισχύει το δέσιμο με το μωρό και μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού και ωοθηκών για τη μητέρα.

Θηλασμός: Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει το μωρό να θηλάζει σε διάστημα μίας ώρας μετά τη γέννησή του. Επίσης, συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες, το οποίο συνεπάγεται ότι για το διάστημα αυτό δεν δίνεται στο βρέφος γάλα σε σκόνη, νερό ή το οτιδήποτε άλλο. Από τον έκτο μήνα κι έπειτα, στη διατροφή του βρέφους εισάγονται οι στερεές τροφές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη συνέχιση του θηλασμού μέχρι και την ηλικία των δύο ετών ή και παραπάνω.

Όσον αφορά τη διαδικασία του θηλασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μητέρα να θηλάζει όποτε το παιδί το ζητάει, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και επίσης να αποφεύγεται η χρήση μπιμπερό και πιπίλας.

autofrontida thilasmos

Πόσο διάστημα θηλάζουν οι μαμάδες σήμερα;

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των μαμάδων θηλάζουν το μωρό το διάστημα μετά τον τοκετό, μόλις το 41% αυτών συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά για το διάστημα που προτείνεται, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Πόσο διάστημα πρέπει να θηλάσεις τελικά;

Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό. Κάθε μαμά θέλει το παιδί της να είναι υγιές, να αναπτύσσεται σωστά και να του προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Τα οφέλη του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα, συνεπώς η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται παραπάνω είναι: όσο περισσότερο μπορείς. Πολλές μαμάδες δεν θηλάζουν ή σταματούν τον θηλασμό πριν το μωρό να φτάσει στον έκτο μήνα , είτε επειδή δεν μπορούν να θηλάσουν περισσότερο, είτε επειδή δε θέλουν. Δε σημαίνει ότι νοιάζονται ή αγαπούν λιγότερο τα παιδιά τους. Μην ξεχνάς, τα μωρό σου θα νιώθει και θα είναι καλά μόνο όταν και εσύ είσαι καλά, και με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να πάρεις την όποια απόφαση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved