Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

  • Τι είναι η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα;
  • Αίτια
  • Τι είναι  τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα;
  • Συμπτώματα
  • Αντιμετώπιση
Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα είναι η φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που συμβαίνει τους μήνες μετά τον τοκετό. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν υπερθυρεοειδισμό ο οποίος ακολουθείται από μερικούς μήνες υποθυρεοειδισμού, ενώ άλλες εμφανίζουν μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια αν και ακόμα και τα πιο σοβαρά προβλήματα υποθυρεοειδισμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να καλυφθεί η ανάγκη για την ορμόνη που λείπει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό είναι προσωρινή, με μέτρια συμπτώματα και αντιμετωπίζεται από μόνη της.

Τι είναι η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα;

Η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό είναι η φλεγμονή στον θυρεοειδή αδένα και δεν συμβαίνει απαραίτητα μόνο σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν από πριν προβλήματα με το θυρεοειδή τους.

Ο αδένα τους θυρεοειδούς είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος χαμηλά στον λαιμό. Δουλειά του είναι να παράγει τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4), ορμόνες που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Επίσης, οι συγκεκριμένες ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού, της θερμοκρασίας του σώματος, του βάρους και της περιόδου.

Η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα πρακτικά σημαίνει ότι ο αδένας του θυρεοειδούς παράγει υπερβολικά πολλές (υπερθυρεοειδισμός) ή λίγες (υποθυρεοειδισμός) από τις παραπάνω ορμόνες. Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει περίπου το 5% των εγκύων και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων περνά από μόνη της σε διάστημα 15-18 μηνών από μόνη της. Ωστόσο, στο 20% περίπου των περιπτώσεων αφήνει και μακροπρόθεσμα προβλήματα με τον θυρεοειδή.

thurieoeiditida 1

Αίτια

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα είναι μία αυτοάνοση πάθηση, παρόμοια με την θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Δύσκολα μπορούν να διακριθούν διαφορές τους, ενώ αντισώματα υπάρχουν και στις δύο καταστάσεις.

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα;

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που δημιουργεί το ανοσποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει βακτήρια, ιούς κ.α. Κάποιες φορές, ωστόσο καταπολεμούν και άλλα πράγματα ενώ δεν θα έπρεπε, όπως όργανα και κύτταρα του οργανισμού.

Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα επιτίθονται στο θυρεοειδή ιστό με αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Συμπτώματα

Η επιλόχειος θυρεοειδίτιδα χωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο δεύτερος ο υποθυρεοειδισμός. Το 1/3 με ¼ των γυναικών βιώνουν και τις δύο αυτές φάσεις.

Η πρώτη φάση ξεκινά περίπου έξι μήνες μετά τον τοκετό και διαρκεί μέχρι τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η νέα μητέρα δεν έχει καθόλου συμπτώματα, αν και ανά διαστήματα ενδέχεται να εμφανίσει προσωρινά συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολία ανοχής στη ζέστη. Συχνά, η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας δεν γίνεται στο πρώτο στάδιο, ακριβώς λόγω της απουσίας συμπτωμάτων.

Στη δεύτερη φάση της θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες έχουν συμπτώματα. Συνήθως ξεκινά 3 με 8 μήνες μετά τον τοκετό και μεταξύ αυτών είναι:

  • Κούραση
  • Απώλεια μνήμης
  • Ξηροδερμία
  • Πόνοι και κράμπες
  • Δυσκοιλιότητα
  • Θλίψη
  • Προβλήματα στην άσκηση
  • Ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες
  • Αύξηση βάρους

Στο 80% των περιπτώσεων αυτών, η θυρεοειδίτιδα περνάει από μόνη της σε διάστημα 9 και 12 μηνών. Το υπολειπόμενο 20% ο υποθυρεοειδισμός δεν περνάει και χρειάζεται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση.

thuroeidis meta ton toekto

Αντιμετώπιση

Για την πρώτη φάση της θυρεοειδίτιδας δεν υπάρχει θεραπεία και αντιμετωπίζεται από μόνη της. Για τη δεύτερη φάση η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την ηλικία και τη συνολική υγεία, καθώς και από τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού. Οι γυναίκες με τα πιο σοβαρά συμπτώματα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθούνται. Σε περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων συνίσταται η απλή παρακολούθηση.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved