Γερά και υγιή νύχια: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας

Οι τροφές που θα κάνουν τα νύχια σας γερά και υγιή.

Γερά και υγιή νύχια: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας

Η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία των νυχιών. Τα λεπτά, εύθραυστα νύχια που ξεφλουδίζουν ή σπάνε πιθανά είναι αποτέλεσμα έλλειψης σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Εάν λοιπόν θέλετε να αποκτήσετε ξανά γερά νύχια που μακραίνουν γρήγορα, ιδού μερικές από τις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιό σας.

Άπαχα κρέατα όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο

Η δερματολόγος dr Ava Shamban αναφέρει στο Huffington Post ότι το άπαχο κρέας είναι πολύ καλό για την υγεία και την ενδυνάμωση των νυχιών και αυτό γιατι περιέχει πρωτεΐνη.

«Τα νύχια είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη, το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνετε συνεπώς είναι να προσθέσετε περισσότερη στη διατροφή σας». Εκτός από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, πλούσια σε πρωτεΐνη είναι και τα ψάρια και το μοσχαρίσιο κρέας.

Φρούτα και ειδικά μύρτιλα, φράουλες και μπανάνες

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που βελτιώνουν και την υγεία των νυχιών. Από τα φρούτα superfoods θεωρούνται τα μύρτιλα και οι φράουλες και αυτό γιατί περιέχουν αντιοξειδωτικά. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Erin Palinski-Wade αναφέρει: «Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Η βλάβη αυτή αυξάνει τις ορμόνες του στρες και τις φλεγμονές, κάτι τι οποίο επηρεάζει όλα τα κύτταρα του σώματος μεταξύ αυτών και τα κύτταρα των νυχιών και των μαλλιών.» Επίσης ο Palinski-Wade αναφέρει ότι τα μύρτιλα έχουν τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα φρούτα.

Άλλες καλές επιλογές είναι οι φράουλες και τα ακτινίδια, φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου το οποίο κάνει τα νύχια πιο ανθεκτικά. Τα αποξηραμένα βερίκοκα και οι μπανάνε είναι επίσης καλές επιλογές καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη B6.

Πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κάλε

Η κατανάλωση πράσινων λαχανικών έχει πολλά οφέλη για των οργανισμό. Το σπανάκι, το μπρόκολο, το κάλε και άλλα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο, φολικό οξύ και ασβέστιο, συστατικά που κάνουν τα νύχια πιο δυνατά.

trofes gia gera nuxia 1

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Mikey Frost

Γλυκοπατάτες, καρότα, ντομάτες και πιπεριές

Οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ τα καρότα και οι γλυκοπατάτες πηγή βιταμίνης Α, η οποία παρέχει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για να παραμείνουν τα νύχια γερά και υγιή.

Αμύγδαλα

Η διαιτολόγος Ashley Koff αναφέρει ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και μαγνήσιο, συστατικά απαραίτητα για την υγεία των νυχιών.

Μπύρα

Κι όμως, μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η μπύρα με βάση το σιτάρι είναι πλούσια σε πυρίτιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα οστά σας και, με τη σειρά του, τα νύχια σας.

Αυγά

Όπως και αν τα προτιμάτε, τα αυγά είναι μία τροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Περιέχουν βιταμίνες D, A, E kai βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν τα νύχια πιο γερά.

trofes gia gera nuxia 3

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Ben Kolde

Σολομός

Ο σολομός περιέχει πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Και τα δύο μικροσυστατικά ενισχύουν την υγεία των νυχιών, για αυτό καλό εντάξετε τον σολομό στο διαιτολόγιό σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Φακές και φασόλια

Τα όσπρια δεν κατέχουν τυχαία σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Οι φακές για παράδειγμα περιέχουν 9 βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων και η βιοτίνη.

Τροφές ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι και η βρόμη

Η βρόμη για παράδειγμα περιέχει θρεπτικά μικροσυστατικά όπως ο ψευδάργυρος που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και των νυχών. Έχει επίσης μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Με πληροφορίες από insider.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved