Εποχική αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τρόποι αντιμετώπισης

Πώς θα ανακουφιστούν τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα.

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τρόποι αντιμετώπισης

Ο ερχομός της άνοιξης, συνοδεύεται και από την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα η οποία είναι ένα συχνό πρόβλημα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η συχνότητα της έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια και υπολογίζεται πως είναι 8,5% στις ηλικίες 6-7 ετών και 15% στις ηλικίες 13-14 ετών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται συνήθως από αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ζιζάνια, δέντρα. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας ( 6-7 ετών και άνω). Πολλά παιδιά, όμως, μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα σε περισσότερα του ενός αλλεργιογόνα ( π.χ. γύρεις και ακάρεα) και συνεπώς να εμφανίζουν και πάλι ολοετή συμπτώματα με εποχική συνήθως επιδείνωση .

Συμπτώματα

Τα κλασικά συμπτώματα και σημεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι τα εξής:

  • Ρινική απόφραξη( μπούκωμα): μπορεί να είναι συνεχής ή να εμφανίζεται ανά διαστήματα. Είναι το αποτέλεσμα του οιδήματος ( πρήξιμο) εξαιτίας της αλλεργικής φλεγμονής. Χαρακτηριστικά πολλά παιδιά εξαιτίας της συμφόρησης ροχαλίζουν και αυτό προβάλλεται από τους γονείς ως προέχον σύμπτωμα.
  • Ρινική καταρροή: μπορεί να είναι πρόσθια ή οπισθοριννική . Η μύτη συνήθως τρέχει και η έκκριση είναι σα ¨νερό¨, διαυγούς ή λευκωπής χροιάς.
  • Ρινικός κνησμός ( φαγούρα): προκαλεί τη χαρακτηριστική κίνηση σκουπίσματος της μύτης προς τα πάνω και οδηγεί όταν χρονίζει στην εγκάρσια πτυχή της μύτης όπως φαίνεται και στις εικόνες. Πολλές φορές συνοδεύεται και από φαγούρα στο φάρυγγα και τα αυτιά.
  • Φταρνίσματα: συνήθως είναι πολλαπλά και αλλεπάλληλα στη διάρκεια της ημέρας. Χαρακτηριστικότερα είναι τα πρωινά φταρνίσματα.
  • Άλλα σημεία: Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Η ένταση τους εξαρτάται από τη χρονιότητα και τη σοβαρότητα της ρινίτιδας.
allergies tis anoixis 1

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά πρέπει να βασίζεται στα εξής:

Αποφυγή αλλεργιογόνων
Θεραπεία συμπτωμάτων με φάρμακα
Ειδική ανοσοθεραπεία.
Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά είναι πολύ αποτελεσματική. Εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού μας και βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα έχουν δυσκολίες στον ύπνο, είναι ευερέθιστα και με παρουσιάζουν αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα του παιδιού. Επιπλέον, αν η αλλεργική ρινίτιδα παραμεληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σοβαρές καταστάσεις όπως το άσθμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved