4 τροφές και ροφήματα που επιδεινώνουν το άγχος σας

Bigstock

Γνωρίζατε ότι ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους;

Αν το άγχος επηρεάζει τη ζωή σας, ίσως αξίζει να σκεφτείτε τι περιλαμβάνει η διατροφή σας.

Δείτε παρακάτω τέσσερις τροφές και ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους και προτάσεις για το τι μπορείτε να φάτε προκειμένου να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Πέντε τροφές που βοηθούν να αντιμετωπίσετε το άγχος

Αλκοόλ

Αν και χρησιμοποιείται συχνά για να κατευνάσει το άγχος, το αλκοόλ στην πραγματικότητα το επιδεινώνει. Αλλάζει τα επίπεδα σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, κάνοντάς το άγχος πιο έντονο. Και όταν η επίδρασή του φεύγει, μπορεί να νιώσετε ακόμα πιο άσχημα.

Η μέτρια κατανάλωση - περίπου ένα με δύο ποτά την ημέρα - είναι γενικά ασφαλής, αρκεί να υπάρχει η έγκριση γιατρού.

Τι να επιλέξετε: Δεν υπάρχει πραγματικό υποκατάστατο για το αλκοόλ, αλλά αν σας αρέσει η γεύση χωρίς τις παρενέργειες, μπορείτε να δοκιμάσετε μπύρα χωρίς αλκοόλ. Ροφήματα που δίνουν μια αίσθηση περίστασης, όπως mocktails ή ανθρακούχο νερό με ιδιαίτερα bitters, μπορούν επίσης να είναι καλές επιλογές σε κοινωνικές περιστάσεις.

Καφεΐνη

Αυτή η αγαπημένη πρωινή συνήθεια δεν είναι ό,τι καλύτερο σε σχέση με το άγχος. Η καφεΐνη σε χαμηλές δόσεις θεωρείται ασφαλής, ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως άγχος, ειδικά σε άτομα με διαταραχή πανικού. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί γενικά να καταναλώνει έως και 400 mg καφεΐνης ημερησίως χωρίς επικίνδυνες ή αρνητικές επιπτώσεις.

Καφεΐνη και άγχος: Πώς σας επηρεάζει ο καφές

Πρόσθετα σάκχαρα

Είναι αδύνατο να αποφύγετε τη ζάχαρη100%, αφού υπάρχει φυσικά σε πολλές τροφές που αγαπάμε, όπως τα φρούτα. Όμως, η πρόσθετη ζάχαρη συμβάλλει στο συνολικό άγχος. Το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την περίσσεια γλυκόζης και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η απότομη αύξηση της ζάχαρης κάνει το σώμα να προσπαθεί υπερβολικά για να επανέλθει, προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σας.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας , ευερεθιστότητας και θλίψης. Μια μελέτη του 2018 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μείωσε την παραγωγή ντοπαμίνης. Αυτή η «απόσυρση» οδήγησε σε συμπεριφορές που μοιάζουν με αρνητική διάθεση.

Πηγές πρόσθετης ζάχαρης που μπορεί να αποφύγετε ή να περιορίσετε:

  • Κέτσαπ
  • Ορισμένα dressing
  • Σάλτσες ζυμαρικών
  • Δημητριακά πρωινού

Τι να επιλέξετε: Μπορείτε να καταναλώνετε λίγη ζάχαρη περιστασιακά. Φυσικά υποκατάστατα είναι η στέβια, η ερυθριτόλη και το σιρόπι yacon. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε φρούτα και φυσικά γλυκά λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες.

Πανεύκολη συνταγή για γλυκοπατάτες γεμιστές με φέτα

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι τροφές από τις οποίες έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος των ινών και των μικροθρεπτικών συστατικών. Έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ είναι πιθανό να σχετίζονται με το άγχος.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών σχετιζόταν με μεγαλύτερη ένταση άγχους και κατάθλιψης. Έτερη μελέτη του 2018 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες ενδεχομένως να σχετίζεται με συμπτώματα άγχους.

Τρόφιμα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες

  • Γλυκά και αρτοσκευάσματα
  • Αναψυκτικά
  • Ζυμαρικά
  • Δημητριακά
  • Επεξεργασμένα σνακ και γεύματα
  • Άσπρο αλεύρι
  • Άσπρο ρύζι
  • Άσπρο ψωμί

Η επεξεργασμένη ζάχαρη προέρχεται από φυτά όπως το ζαχαροκάλαμο, τα ζαχαρότευτλα και η αγαύη τα οποία έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία και διαφέρει από τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Tips για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας

Επεξεργασμένη ζάχαρη

  • Σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη)
  • Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
  • Σιρόπι αγαύης

Τι να προτιμήσετε: Δοκιμάστε δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης. Ακόμη και ορισμένοι ολόκληροι υδατάνθρακες μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινοί. Αν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη, προτιμήστε ψωμί ή ζυμαρικά από καστανό ρύζι, βρώμη ή κινόα.

με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved