Πόσο επηρεάζει η ηλικία την απώλεια βάρους;

Ο μεταβολισμός αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε κι αυτό επηρεάζει και το βάρος μας.

Πόσο επηρεάζει η ηλικία την απώλεια βάρους;
Bigstock

Οι μύες, οι ορμόνες, ο μεταβολισμός αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε με αποτέλεσμα η απώλεια κιλών να είναι πιο δύσκολη.

Κοντά στα 30, το σώμα μας χρειάζεται συνήθως λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρώμε τις ίδιες ποσότητες με εκείνες όταν ήμασταν 20 ετών.

Απώλεια βάρους: 5 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

Γιατί είναι πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε;

Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μύες.Κι αυτό έχει άμεση επίδραση στο βάρος μας, καθώς οι μύες δεν καίνε μεν άμεσα λίπος, αλλά έχοντας αυξημένη μυϊκή μάζα καίμε περισσότερες θερμίδες.

Γιατί όμως χάνουμε μυς; Είτε πρόκειται για μια πολυάσχολη οικογενειακή ζωή είτε για πολλές ώρες εργασίας, η εύρεση χρόνου για προπόνηση γίνεται πιο δύσκολη και τείνουμε να μετακινούμαστε λιγότερο. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τραυματισμούς, οι οποίοι δυστυχώς γίνονται πιο συνηθισμένοι . Έτσι περισσότερο από ποτέ, καθώς μεγαλώνουμε πρέπει να παραμένουμε δραστήριοι για να διατηρήσουμε δυνατούς τους μυς.

Στρες

Το αυξημένο άγχος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης παίρνουν την ανιούσα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάμε συνέχεια.

Επιβράδυνση μεταβολισμού

Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι πιθανό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, μια πολύπλοκη διαδικασία που μετατρέπει τις θερμίδες των τροφίμων σε ενέργεια, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Πολλοί άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι μεγαλώνοντας, γεγονός που επιβραδύνει περαιτέρω τον αριθμό των θερμίδων που καίνε. Ωστόσο, η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τον μεταβολικό μας ρυθμό. Το φύλο, ο σωματότυπος και ορισμένες παθήσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

varos-kai-gonimotita.jpg

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να μπλοκάρουν την προσπάθεια απώλεια βάρους. Για τις γυναίκες, είναι πολύ συνηθισμένο να παίρνουν κιλά κατά την εμμηνόπαυση με μια πτώση των οιστρογόνων που προκαλεί αύξηση του βάρους, ειδικά γύρω από την κοιλιά. Ακόμη και στα μέσα της δεκαετίας του 40, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις της διάθεσης που καθιστούν πιο δύσκολη την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved