Η διατροφή της μαμάς: Τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που «ξυπνάνε» τον μεταβολισμό περισσότερο από κάποιες άλλες.  

Νίκη Παπανικολάου
Η διατροφή της μαμάς: Τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό
Bigstock

Όταν δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος, ενώ καταβάλουμε φιλότιμες προσπάθειες, θεωρούμε ότι δεν λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμόςμας.

Κι έχει βάση καθώς αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική διαδικασία.

«Ο μεταβολισμός είναι η ενέργεια (θερμίδες) που χρειάζεται ο οργανισμός για κάθε βασική λειτουργία του. Την ενέργεια αυτή τη λαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνουμε» εξηγεί η Melissa Majumdar, RD που ειδικεύεται στη βαριατρική στο Emory University Hospital Midtown στην Ατλάντα.

Πώς η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών βοηθά στην ανανέωση του μεταβολισμού σας;

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας δυνητικά την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη προκαλούν αύξηση του μεταβολισμού, αλλά συνήθως είναι προσωρινό. «Σε τέτοιου είδους γεύματα, η ενεργειακή δαπάνη είναι μεγαλύτερη. Το αν αυτό μεταφράζεται πραγματικά σε διακυμάνσεις του βάρους είναι μια διαφορετική ιστορία», επισημαίνει η Melissa Majumdar.

Επιπλέον, όσον αφορά την απώλεια βάρους, ο μεταβολισμός δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Σημασία έχει και η ποσότητα που τρώμε. Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά προάγει τον κορεσμό, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάμε περισσότερο στο επόμενο γεύμα.

Από την άλλη πλευρά, η μη κατανάλωση αρκετών θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας. Εάν το σώμα προσπαθεί να κρατήσει τα αποθέματα ενέργειας του, ο μεταβολισμός θα επιβραδυνθεί.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία τροφή που να έχει τόσο σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό που θα προκαλέσει απώλεια βάρους. Υπάρχουν όμως τροφές που μπορεί να ξυπνήσουν τον μεταβολισμό μας περισσότερο από κάποιες άλλες.

Ποιες είναι αυτές:

spitiki-maska-malliwn-me-avokanto.jpg

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιή πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία προάγουν τον κορεσμό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη μισού αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να βοηθήσει τους υπέρβαρους να μειώσουν την επιθυμία τους να φάνε μετά το γεύμα.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων. Το ένα τέταρτο ενός αβοκάντο έχει 81 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ .

Τέμπε

Υψηλό σε πρωτεΐνη και λίπος, το tempeh ή tempe προκαλεί αίσθημα πληρότητας. Δεδομένου ότι οι σπόροι σόγιας με τις οποίες παρασκευάζεται είναι ζυμωμένοι, το tempeh περιέχει προβιοτικά , τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου και για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού.

Πιπεριές τσίλι

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών όπως οι πιπεριές τσίλι μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη , μια δραστική ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους.

fasolia.jpg

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για να αισθάνεστε κορεσμένοι - και τα αμινοξέα , τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και έτσι να κάψετε περισσότερες θερμίδες ενώ το σώμα σας είναι σε ηρεμία.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα φασόλια σας βοηθούν να χορτάσετε με λιγότερες θερμίδες, ή να τρώτε λιγότερο συνολικά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, είναι αντιφλεγμονώδη και ευεργετικά στη διαχείριση του βάρους. Μια μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση των δημητριακών ολικής αλέσεως με επεξεργασμένα δημητριακά μπορεί να οδηγήσει σε «μέτρια αύξηση» του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που αντικατέστησαν τα επεξεργασμένα δημητριακά με ολικής άλεσης, είχαν επίσης αυξημένη απώλεια θερμίδων κατά την πέψη.

1643645578375-947049007-avga.jpg

Αβγά

Τα αβγά δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες, αλλά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών Β , που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το μεταβολισμό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity εξέτασε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Δύο ομάδες συμμετεχόντων έκαναν δίαιτα που μείωσαν την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 1.000 θερμίδες την ημέρα. Μία από αυτές τις ομάδες έτρωγε δύο αβγά για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα για πρωινό και η άλλη ομάδα κατανάλωνε την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά έτρωγε κουλούρια. Οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά έχασαν 65% περισσότερο σωματικό βάρος, 16% περισσότερο σωματικό λίπος, είχαν 61% μεγαλύτερη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και 34% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved