Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε τσάι κάθε μέρα;

Τα οφέλη του τσαγιού και πόσο να πίνετε κάθε μέρα.  

Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε τσάι κάθε μέρα;

Το τσάι έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Bigstock

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο περιοδικό Nutrients αναφέρει ότι το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα ανά τον κόσμο, μετά το νερό και καταναλώνεται από τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διατροφικά στοιχεία για το τσάι

Υπάρχουν τέσσερα είδη τσαγιού: το πράσινο, το μαύρο, το λευκό και το oolong τσάι. Και τα τέσσερα είδη τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camellia Sinensis. Αυτό που κάνει το τσάι ιδιαίτερο τόσο όσον αφορά τη γεύση, όσο και τα οφέλη για την υγεία, είναι εάν τα φύλλα θερμαίνονται ή οξειδώνονται κατά την επεξεργασία.

Τα αφεψήματα από βότανα δεν είναι κανονικά τσάι, συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία.

Τα τσάι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά, ωστόσο, περιέχουν μία φυτική ένωση που ονομάζεται φλαβ-3-όλες και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη στο αίμα. Επίσης, περιέχει το αμινοξύ L-θεανίνη αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Η κατανάλωση τσαγιού καθημερινά θεωρείται ότι έχει και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Προσπαθήστε να περιοριστείτε στην κατανάλωση δύο φλιτζανιών.

Τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία

Και τα τέσσερα είδη τσαγιού έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση φλαβ-3-όλης που βρίσκεται στο τσάι συνδέεται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μελέτη στο Advances in Nutrition . Στοχεύστε σε 400 έως 600 mg φλαβαν-3-ολών κάθε μέρα, προτείνει η έρευνα, ή την ποσότητα σε περίπου δύο φλιτζάνια μαύρο ή πράσινο τσάι.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Δεδομένα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition το 2020 έδειξαν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη έναντι συγκεκριμένων τύπων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του στόματος. Πιο αδύναμα στοιχεία υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου και του ήπατος. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου και μπορεί επίσης να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Το πράσινο τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food , η L-θεανίνη που βρίσκεται στο τσάι μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτίωση της προσοχής, ενισχύοντας τελικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ποικιλίες τσαγιού, όπως το μαύρο και το πράσινο, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με ανασκόπηση στο Frontiers in Immunology το 2020.

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Μελέτη του 2022 στο Annals of Internal Medicine έδειξε ότι η τακτική πρόσληψη μαύρου τσαγιού συσχετίστηκε με 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για όσους έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα σε σύγκριση με όσοι δεν πίνουν καθόλου τσάι. Η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

Ενυδατώνει τον οργανισμό

Το τσάι ενυδατώνει τον οργανισμό και παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην πέψη.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved