Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπανάνα κάθε μέρα

Κάνει να τρώτε μπανάνα κάθε μέρα;

Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπανάνα κάθε μέρα

Γυναίκα κόβει μπανάνα στο ξύλο κοπής.

Bigstock

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο παντός καιρού και εποχής που μπορούμε να έχουμε πάντα στην τσάντα μας για τα ενδιάμεσα σνακ της ημέρας. Τι σημαίνει όμως η καθημερινή κατανάλωσή της για το σώμα;

Η διατροφική αξία της μπανάνας

Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους έχει:

  • Θερμίδες: 105 kcal
  • Πρωτεΐνη: 1 gr
  • Συνολικά λιπαρά: 0 gr
  • Υδατάνθρακες: 27 gr
  • Φυτικές ίνες: 3 gr
  • Σάκχαρα: 14 gr
  • Κάλιο: 422 mg

Tα οφέλη της μπανάνας

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, το κύριο «καύσιμο» του σώματος για την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Journal of Food Science and Technology οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β3, η Β6 και η Β12 οι οποίες βοηθούν το σώμα να συνθέσει ενέργεια.

Οι μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μία υγιεινής διατροφής και ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά ή πρωτεΐνη όπως είναι μία χούφτα αμύγδαλα ή ένα γιαούρτι. Με τον τρόπο αυτό, θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, άρα θα μειώσετε τις λιγούρες και τα τσιμπολογήματα.

Βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι οι μπανάνες βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους, μελέτες δείχνουν ότι είναι μία καλή επιλογή τροφής για να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο με σκοπό την απώλεια κιλών.

Αυξάνει τα επίπεδα των φυτικών ινών στον οργανισμό

Μία μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Όσο οι μπανάνες ωριμάζουν, χάνουν περιεκτικότητα σε πηκτίνη, ένα συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών, συνεπώς οι πιο πράσινες είναι θεωρούνται ακόμα καλύτερη πηγή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Research .

Οι μπανάνες περιέχουν επίσης ένα είδος διαιτητικών ινών γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βοηθά να διατηρηθεί υγιές το μικροβίωμα του εντέρου και το σώμα να παράγει ενώσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ένα συστατικό που βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος, είναι απαραίτητο για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η επαρκής πρόσληψη καλίου, επίσης, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

nistisii-suntagi-gia-pancakes-mpananas.jpg

Pancakes μπανάνας χωρίς αυγά, γάλα και βούτυρο.

Κάνει να τρώτε μπανάνα κάθε μέρα;

Δεν υπάρχει έρευνα ή μελέτη που να υποδεικνύει το αντίθετο. Αντίθετα, τρώγοντας κάθε μέρα μπανάνα ως σνακ συνδυαστικά με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, θα έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε και παράλληλα θα είστε χορτάτοι για ώρα μέχρι το επόμενο γεύμα.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καλίου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved