Οι μητέρες στα Παιδικά Χωριά SOS είναι οι ηρωίδες της καθημερινότητάς μας (pics)

Τέσσερις ξεχωριστές Μητέρες SOS, μία από κάθε Χωριό που λειτουργεί στην Ελλάδα, μιλούν στο Mothersblog.gr για το πώς είναι να μεγαλώνουν παιδιά που δεν τα έχουν γεννήσει όμως για τις ίδιες είναι παιδιά τους.

Οι μητέρες στα Παιδικά Χωριά SOS είναι οι ηρωίδες της καθημερινότητάς μας (pics)

Όλοι γνωρίζουμε τα Παιδικά Χωριά SOS και το δύσκολο έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας, ακόμα και σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, όπως είναι και η περίοδος που διανύουμε λόγω κορονοϊού.

Στα τέσσερα Παιδικά Χωριά SOS (Βάρης, Πλαγιαρίου, Θράκης, Κρήτης) και τον Ξενώνα Βρεφών SOS ζουν 245 παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν 61 Μητέρες SOS με τη βοήθεια 32 παιδαγωγών.

Όλες οι μητέρες καθημερινά προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους σε αυτά τα παιδιά που, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, έχουν αποχωριστεί τους βιολογικούς τους γονείς. Ζουν μέσα στο Χωριό και έχουν μια καθημερινότητα όπως όλες οι οικογένειες με παιδιά. Με εξαίρεση τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, όλο το υπόλοιπο διάστημα, 24 ώρες το 24ωρο οι Mητέρες SOS είναι δίπλα στα παιδιά που αποτελούν τη δεύτερη οικογένειά τους.

Το Mothersblog.gr με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας σας συστήνει τέσσερις από τις Μητέρες SOS, μία από κάθε Χωριό, οι οποίες μιλούν για την απόφασή τους να αφοσιωθούν στην φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Χωριά, για τη σχέση μαζί τους αλλά και για τα όσα έχουν αποκομίσει το διάστημα που εργάζονται εκεί.

Απευθύναμε σε όλες τις μητέρες τις ίδιες ερωτήσεις και όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους, η αγάπη και το χάδι που εισπράττουν από τα παιδιά δικαιώνει την επιλογή που έκαναν.

Γεύση Αγγέλογλου, 10 χρόνια Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου (στη Θεσσαλονίκη)

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά SOS;

Το ενδιαφέρον μου προέκυψε από την αγγελία για αυτόν τον ρόλο, σε μια περίοδο της ζωής μου όπου αναζητούσα καταρχήν εργασία αλλά και να κάνω κάτι διαφορετικό, μια αλλαγή στη ζωή μου. Επικοινώνησα στα τηλέφωνα του Παιδικού Χωριού SOS, για να πάρω πληροφορίες για κάτι που μου φάνηκε ενδιαφέρον, ιδιαίτερο και προκλητικό και ενημερώθηκα και από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια συμμετείχα σε όλες της διαδικασίες επιλογής που θέτει ο Οργανισμός και έτσι ενημερώθηκα ακριβώς για τον ρόλο αυτό. Πιστεύω ότι πέρα από την διαδικασία της επιλογής και της εκπαίδευσής μου, με βοήθησε να αποφασίσω οριστικά η εμπλοκή μου με το χώρο και η επαφή με την καθημερινότητα και τη φροντίδα των παιδιών.

Δεν σας προβλημάτισε το γεγονός ότι θα έπρεπε να είστε εσώκλειστη;

Θα σας πω ότι στην αρχική περιγραφή του ρόλου δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία, και στη συνέχεια προσπάθησα να το αντιληφθώ μέσα στην καθημερινότητα ενός τέτοιου ρόλου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι υπάρχουν οι μέρες μέσα στο μήνα όπου παίρνει η κάθε μητέρα τα ρεπό και τις άδειές της, οπότε ο χρόνος μοιράζεται, ξεκουραζόμαστε, αλλάζουμε παραστάσεις και επιστρέφουμε με “γεμάτες μπαταρίες”. Ο ρόλος απαιτεί 24ώρη παρουσία, μού ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, βρήκα την ευκαιρία να το επεξεργαστώ και να το κατανοήσω στη διάρκεια της ζωής μου εδώ.

Τι ήταν αυτό που δεν περιμένατε και σας ξάφνιασε ευχάριστα όταν πρωτοξεκινήσατε να φροντίζετε αυτά τα παιδιά;

Με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή η ανάγκη των παιδιών για μια αγκαλιά, για ένα χάδι. Σε ξαφνιάζει ευχάριστα το γεγονός ότι τα παιδιά με την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό τους, σου επιστρέφουν απλόχερα την αγάπη τους, το καθένα με το δικό του τρόπο, πράγμα που μου δίνει την δύναμη να συνεχίζω μέσα σε μια πολύ γεμάτη καθημερινότητα.

Είστε μητέρα πόσων παιδιών στο Χωριό;

Σήμερα, φροντίζω 5 παιδιά, ηλικίας από 6 μέχρι 15 ετών.

Πώς σας αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά γνωρίζοντας ότι δεν είστε η βιολογική μητέρα τους;

Όπως έχω αντιληφθεί, όλα περνούν μέσα από τη σχέση που σταδιακά χτίζεται ανάμεσά μας. Σίγουρα στην αρχή υπήρχε δισταγμός αλλά και μεγάλη ανάγκη από τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά, να εμπιστευτούν. Άλλωστε στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα παιδιά επικοινωνούν και με τη φυσική τους οικογένεια. Παρόλα αυτά και με τον απαιτούμενο χρόνο, εμπιστεύονται, ακουμπούν και πορεύονται στη ζωή τους με τη δική μας στήριξη.

Τι έχει αλλάξει για σας από τη στιγμή που ξεκινήσατε να είστε μητέρα αυτών των παιδιών;

Έμαθα να αναγνωρίζω τον ανθρώπινο πόνο και να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου προκειμένου να προσφέρω ικανοποιητικά στη φροντίδα αυτών των παιδιών. Καταλαβαίνω, κάθε μέρα που περνάει, τι θα πει ψυχική δύναμη, μιλώντας όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τα παιδιά που φροντίζω ώστε να σταθούν αύριο στα πόδια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Θα συστήνατε σε μια φίλη σας να γίνει Μητέρα SOS;

Ναι, θα το έκανα. Είναι μια δουλειά όπου μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον εαυτό του και να προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι στο χτίσιμο της ζωής ενός μικρού παιδιού. Είναι ένας ρόλος με πολλές απαιτήσεις, που σου δίνει όμως πολλά…

Σας λείπει η οικογένειά σας, το σπίτι σας;

Σαφώς και μου λείπουν. Τους συναντώ βέβαια αρκετά συχνά, στα ρεπό μου και στις άδειές μου. Με ικανοποιεί πολύ το γεγονός ότι αναγνωρίζουν αυτό που επέλεξα να κάνω και με υποστηρίζουν πολύ σε αυτό. Άλλωστε ο καθένας κάνει τις επιλογές του και είναι υπεύθυνος για αυτές.

paidika xoria sos 2

Σούλα Πεχλιβανίδου, 10 χρόνια Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά SOS;

Έχω εργαστεί σε διάφορα επαγγέλματα όπως μαγείρισσα, σε βιοτεχνία, σε εργοστάσιο αλλά τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν ιδιωτικά ως baby sitter. Όταν έμαθα πως ανοίγει το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, αμέσως σκέφτηκα πως αυτό μου ταιριάζει καθώς αγαπάω πολύ τα παιδιά (έχω 3 παιδιά και 9 εγγόνια) και την ενασχόληση με το νοικοκυριό. Επίσης, η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι πολύ σημαντική για εμένα και για αυτό είμαι και εθελόντρια σε παιδική κατασκήνωση της εκκλησίας.

Τι ήταν αυτό που δεν περιμένατε και σας ξάφνιασε ευχάριστα όταν πρωτοξεκινήσατε να φροντίζετε αυτά τα παιδιά;

Δεν περίμενα ότι θα λάβω τόση αγάπη από τα παιδιά που μεγαλώνω. Για να καταλάβετε, το μικρό ήταν 17 μηνών και τώρα είναι 10 ετών και με βλέπει σα μαμά του!

Είστε μητέρα πόσων παιδιών στο Χωριό;

Μεγαλώνω 4 υπέροχα παιδιά, τα οποία είναι τώρα από 10 έως 13 ετών.

Πώς σας αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά γνωρίζοντας ότι δεν είστε η βιολογική τους μητέρα;

Όπως αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά τις μητέρες τους, περνάμε μαζί και τις χαρές και τις λύπες, θα μου εκφράσουν και τη χαρά αλλά και το θυμό τους! Με ευχαριστεί πολύ που μου εκφράζουν όλα τα συναισθήματά τους και πιστεύω ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για εμένα. Από τα παιδιά που μεγαλώνω κάποια δεν έχουν γνωρίσει τη βιολογική τους μητέρα οπότε είμαι το μόνο μητρικό πρότυπο που έχουν γνωρίσει. Βέβαια γνωρίζουν πως δεν είμαι η βιολογική τους μητέρα αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να με αποκαλούν «μαμά»! Αν και ποτέ δεν τους είπα να με αποκαλούν μαμά, το χαίρομαι πάρα πολύ και με συγκινεί το γεγονός αυτό. Επίσης και τα παιδιά που έχουν επαφές με τη βιολογική τους μητέρα με αποκαλούν «μαμά» και το χαίρομαι εξίσου. Αυτό που τους λέω είναι πως «είμαι η μαμά του Χωριού», δεν προσπαθώ να αντικαταστήσω τη βιολογική τους μητέρα. Και η αλήθεια είναι πως δεν τα ξεχωρίζω από τα παιδιά μου, καθώς τα δέχτηκα, τα αγάπησα και τα μεγαλώνω όπως τα βιολογικά μου παιδιά. Γιατί όπως λέει και η παροιμία «Μάνα δεν είναι μόνο αυτή που τα γέννησε αλλά και αυτή που τα μεγάλωσε»!

Τι έχει αλλάξει για εσάς από τη στιγμή που ξεκινήσατε να είστε μητέρα αυτών των παιδιών;

Πιστεύω πως έγινα πιο ευαίσθητος και χαρούμενος άνθρωπος, γιατί έχω λάβει πολλή αγάπη από αυτά τα παιδιά που με γεμίζει και με ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Μάλιστα τώρα που πλησιάζουν τα χρόνια να βγω σε σύνταξη, μου φαίνεται πολύ δύσκολο ακόμα και να σκεφτώ ότι θα τα αφήσω.

paidika xoria sos 3

Ευαγγελία Χατζηδάκη, 2 χρόνια Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά SOS;

Ήξερα ότι δεν ήθελα να εργαστώ, όπως στο παρελθόν… Ένιωθα ότι είχα δυνάμεις ψυχής σε ό,τι χρειάζονται τα παιδιά που δυστυχώς μεγαλώνουν μακριά από την οικογένειά τους. Στην ανάγκη μου για αυτήν την αλλαγή στη ζωή μου, προετοιμάστηκα πολύ πριν τα σεμινάρια που κάνουν στα Παιδικά Χωριά SSO, πνευματικά και πρακτικά, οπότε συνειδητά, ξεκίνησα σε αυτόν το χώρο με τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εργασίας.

Τι ήταν αυτό που δεν περιμένατε και σας ξάφνιασε ευχάριστα όταν πρωτοξεκινήσατε να φροντίζετε αυτά τα παιδιά;

Τα παιδιά μού έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψω τα όρια της δύναμής μου. Η αντοχή μου, σωματική και συναισθηματική, ξεπέρασε τους όποιους δισταγμούς μου και την άγνοιά μου για κάποια θέματα.

Είστε μητέρα πόσων παιδιών στο Χωριό;

Είμαι μητέρα 7 παιδιών, ηλικίας από 4 μέχρι 11 ετών.

Πώς σας αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά γνωρίζοντας ότι δεν είστε η βιολογική τους μητέρα;

Στην αρχή, ένιωσα ότι με αντιμετώπισαν ερευνητικά, δοκιμαστικά αλλά με τον καιρό βλέποντας, νιώθοντας τη σταθερή φροντίδα μου, την πραγματική μου προσπάθεια να τα μεγαλώσω σωστά και υπεύθυνα, την εκδήλωση της αγάπης με τη δύναμη μιας αληθινής αγκαλιάς αλλά και συζήτησης, την αγωνία μου να καλύψω την ανάγκη κάθε παιδιού ξεχωριστά, με αποδέχτηκαν, με εμπιστεύτηκαν, με αναγνώρισαν ως δικό τους άνθρωπο εκφράζοντας την αγάπη τους με διάφορους τρόπους.

Τι έχει αλλάξει για εσάς από τη στιγμή που ξεκινήσατε να είστε μητέρα αυτών των παιδιών;

Έχει αλλάξει, εκτός από τον τρόπο ζωής μου, λόγω συνθηκών εργασίας, όλος ο φυσικός μου κόσμος. Νιώθω ότι έχει μεγαλώσει η οικογένειά μου. Βρήκα με αυτά τα παιδιά τον καλύτερο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μου. Ένιωθα στην καρδιά μου το πιο ολοκληρωμένο συναίσθημα που υπάρχει. Βλέποντας το χαμόγελό τους, όταν λέμε ήρεμα “καληνύχτα”, τι άλλο να θέλω για να είμαι μια ευτυχισμένη μητέρα;

paidika xoria sos 4

Νίκη Πετράτου, 2 χρόνια Μητέρα SOS στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά SOS;

Διάφοροι λόγοι συνέβαλαν σε αυτήν την απόφαση. Αρχικά, καθώς έμενα κοντά στην περιοχή της Βάρης αφενός είχα τη δυνατότητα να λαμβάνω συχνά πληροφορίες σχετικά με το έργο του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης και αφετέρου πάντα με γοήτευε η τοποθεσία του. Επειδή η ενασχόλησή μου με τον τομέα των παιδιών είχε ξεκινήσει προ δεκαετίας και ενώ βρισκόμουν σε μια περίοδο αναζήτησης εργασίας, όταν το 2017 έμαθα ότι γίνονται προσλήψεις, θεώρησα ότι εργαζόμενη σε ένα ωραίο περιβάλλον που συνδυάζει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικού έργου και σταθερής εργασίας με παροχές, θα ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένη και αποδοτική.

Τι ήταν αυτό που δεν περιμένατε και σας ξάφνιασε ευχάριστα όταν πρωτοξεκινήσατε να φροντίζετε αυτά τα παιδιά;

Το πόσο φροντισμένα είναι τα παιδιά καθώς και τα «εργαλεία» που τους δίνονται προκειμένου να στηρίξουν το μέλλον τους. Θεωρώ ότι την ψυχολογική στήριξη, την ενίσχυση στην εκπαίδευση καθώς και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά, ενδεχομένως να μην τα συναντάμε συχνά, ή σε τέτοιο εύρος, στη λεγόμενη μέση ελληνική οικογένεια.

Είστε μητέρα πόσων παιδιών στο Χωριό;

Πέντε παιδιών στο στάδιο της εφηβείας!

Πώς σας αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά γνωρίζοντας ότι δεν είστε η βιολογική τους μητέρα;

Τα παιδιά είναι προσαρμοσμένα στη ειδική αυτή συνθήκη που μεγαλώνουν. Γνωρίζουν ότι είμαστε εργαζόμενες σε αυτόν το χώρο και όσο διατεθειμένες και να είμαστε εμείς να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας θα πάρουν τον χρόνο τους για να σε εμπιστευτούν και να συνδεθούν μαζί σου. Όταν θα συμβεί αυτό, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την ύπαρξή σου στη ζωή τους και να αντιληφθούν ότι το ζητούμενο είναι να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που τους παρέχουν τη φροντίδα και μέριμνα που αξίζει σε όλα τα παιδιά.

Τι έχει αλλάξει για εσάς από τη στιγμή που ξεκινήσατε να είστε μητέρα αυτών των παιδιών;

Ναι μεν υπήρξαν στιγμές που δοκιμάστηκαν τα κίνητρα και οι αντοχές μου παράλληλα όμως, επιβεβαίωσα τη θεωρία ότι στις σχέσεις των ανθρώπων δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά. Το μόνο που χρειάζονται οι σχέσεις είναι αγάπη, ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό.

paidika xoria sos 5

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Παιδικά Χωριά SOS

Στα τέσσερα Παιδικά Χωριά SOS (Βάρης, Πλαγιαρίου, Θράκης, Κρήτης) και τον Ξενώνα Βρεφών SOS ζουν 245 παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν 61 Μητέρες SOS με τη βοήθεια 32 παιδαγωγών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οφείλουν οι Μητέρες SOS να παραμείνουν στο Χωριό. Αυτό που περιμένει η διοίκηση του Χωριού από εκείνες ως ηθική δέσμευση κυρίως και όχι ως υποχρέωση, είναι να μεγαλώσουν τουλάχιστον μια γενιά παιδιών, από τη στιγμή δηλαδή που θα αναλάβουν μια οικογένεια, μέχρι την ώρα που τα παιδιά γύρω στα 17-18 έτη τους θα μετακομίσουν στη Στέγη Νέων, ως το επόμενο βήμα στη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης και αυτονόμησής τους.

Η θέση των Μητέρων SOS είναι έμμισθη, καθώς κύριο μέλημα των Παιδικών Χωριών SOS είναι η διασφάλιση ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί θα έχουν ένα σταθερό πρόσωπο φροντίδας στη ζωή τους και αυτό δεν είναι άλλο από τη Μητέρα SOS. Είναι ένας ρόλος που απαιτεί 100% αφοσίωση, 24 ώρες το 24ωρο και δέσμευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή χρειάζεται για να φτάσουν τα παιδιά στο σημείο να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ενηλικίωση και τη σταδιακή αυτονόμησή τους μακριά από το Παιδικό Χωριό SOS.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κανείς να βοηθήσει τα Χωριά. Είτε κάνοντας μία χρηματική δωρεά μπαίνοντας στο https://sos-villages.gr/gine-ipostirixtis είτε αναλαμβάνοντας να συμβάλει στα ετήσια έξοδα ανατροφής ενός παιδιού και να γίνει αυτό που λέμε «Νονός» του παιδιού, του οποίου λαμβάνει νέα δύο φορές το χρόνο, ενώ επίσης μπορεί να το επισκεφθεί μία φορά το χρόνο. Ακόμη, όμως και με κάτι πολύ πιο απλό, κάνοντας μια κλήση στο 19820 από το κινητό ή το σταθερό τηλέφωνο, όπου όλα τα έσοδα από αυτές τις κλήσεις διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τη Γιορτή της Μητέρας εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved