Ανασκόπηση 2023: Οι καλύτερες φωτογραφίες τοκετού από όλον τον κόσμο

Φωτογραφίες από τοκετούς σε κάθε ήπειρο που αποτυπώνουν το θαύμα της ζωής.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ανασκόπηση 2023: Οι καλύτερες φωτογραφίες τοκετού από όλον τον κόσμο

Instagram / karolinesaadifotografia

Φωτογραφίες από φυσιολογικό τοκετό, τοκετό με καισαρική, στο νερό, νεογέννητα που γεννιούνται μέσα στον αμνιακό σάκο και γονείς παίρνουν για πρώτη φορά το μωρό τους αγκαλιά, αποτυπώνουν τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε ένα δωμάτιο τοκετού και φυσικά, το θαύμα της γέννησης. Η Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Φωτογράφων Τοκετού διοργανώνει κάθε χρόνο έναν διαγωνισμό για να αναδειχθούν οι καλύτερες φωτογραφίες γέννας της χρονιάς και αυτές που αναδείχθηκαν νικήτριες για το 2023 αποτυπώνουν όλα τα παραπάνω με τον πιο ξεχωριστό τρόπο.

Οι φωτογράφοι που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι φωτογραφίες τους αποδεικνύουν ότι ο τοκετός, όπως και αν γίνεται, όπου και αν γίνεται, είναι το θαύμα της ζωής.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2010 και όπως λένε οι φωτογράφοι που ανήκουν στην Ένωση, είναι μία γιορτή για να αναδειχθεί η ομορφιά του τοκετού και της μητρότητας. Οι κατηγορίες είναι πέντε : «λεπτομέρειες τοκετού», «τοκετός», «εξώθηση», «μετά τον τοκετό», «48 ώρες μετά τον τοκετό».

«Ξυπνώντας το χάραμα» - Paula Beltrao, Βραζιλία

Ψηφίστηκε ως η καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία «Λεπτομέρειες τοκετού». Ένα νεογέννητο γεννιέται μέσα στον αμνιακό σάκο και η φωτογράφος με μία κοντινή λήψη πετυχαίνει να αποτυπώσει όλες τις λεπτομέρειες.

https://www.instagram.com/p/Cqdyv99pU0L/

Η Paula είναι μητέρα τριών παιδιών και δηλώνει παθιασμένη με το επάγγελμά της. Για τη φωτογράφιση τοκετού αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Με τη φωτογραφική μου μηχανή προσπαθώ να καταγράψω ιστορίες και στιγμές που δεν θα επιστρέψουν ποτέ».

«Στήριγμα για τη γέννα» - Laura Brink, Αυστραλία

Ένα νεογέννητο τη στιγμή της γέννησης σε έναν φυσιολογικό τοκετό. Το στιγμιότυπο αυτό αναδείχθηκε ως η καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία «Εξώθηση», το δεύτερο δηλαδή στάδιο του φυσιολογικού τοκετού, στο οποίο η μητέρα σπρώχνει μέχρι να βγει όλο το μωρό.

https://www.instagram.com/p/CqnEUr3JsIl/

Η Laura Brink είχε βραβευτεί το 2021 ως η καλύτερη φωτογράφος τοκετού και αυτά τα δύο δεν είναι τα μόνα βραβεία στην πολυετή πορεία της. «Απαθανατίζω την αληθινή και “ωμή” πλευρά του τοκετού» γράφει η ίδια και συμπληρώνει πως στόχος της είναι να αποκαλύψει την αθέατη ομορφιά και δύναμη που η ίδια βλέπει, ούσα παρούσα στη κάθε γέννα.

«Ο πιστός παρευρισκόμενος», Laura Brink, Αυστραλία

Στον 13ο διαγωνισμό για τις καλύτερες φωτογραφίες τοκετού στον κόσμο, βραβεύτηκε ακόμα μία φωτογραφία της Laura. Αυτή μίας μαμάς κατά τη διάρκεια τοκετού στο νερό. Το μωρό δεν έχει γεννηθεί ακόμα και η μητέρα περιμένει υπομονετικά τις συσπάσεις και τη διαστολή του τραχήλου. Δίπλα της ο πιστός της φίλος που, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της φωτογραφίες, δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό της.

https://www.instagram.com/p/CrarqzXJ99X/

«Χάος και ηρεμία», Stefany Pontes, Βραζιλία

Στην κατηγορία «48 ώρες μετά», νικήτρια αναδείχθηκε η παρακάτω φωτογραφία μίας μαμάς που κρατά το μωρό της αγκαλιά. Και τους δύο αγκαλιά έχει ο νέος μπαμπάς, ενώ στην άκρη του δωματίου φαίνεται η εξαντλημένη μαία.

https://www.instagram.com/p/CyWZMNhO3Q7/

Η Stefany Pontes είχε ανέκαθεν πάθος με τη φωτογραφία πολύ πριν ανακαλύψει την αγάπη της για τη φωτογράφιση τοκετού. «Στόχος μου είναι να καταγράψω αυτές τις στιγμές με τον πιο φυσικό τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στο συναίσθημα στην κάθε φωτογραφία» αναφέρει.

«Η συνάντηση που περιμέναμε», Karoline Saadi, Βραζιλία

Η καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία «Μετά τον τοκετό». Μία μαμά κρατά το νεογέννητο αγκαλιά και χαμογελά στη γιατρό της. Δίπλα της, από τη μία πλευρά η μαία χαμογελά και εκείνη και από την άλλη ο σύζυγός της αγκαλιά με το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

https://www.instagram.com/p/CqdeYKDO-6A/

Η Karoline δηλώνει παθιασμένη με τον κόσμο της μητρότητας και ασχολείται με τη φωτογράφιση τοκετού από το 2011. Η ίδια είναι μαμά ενός κοριτσιού και η μητρότητα αποτελεί για εκείνη πηγή έμπνευσης. «Τα χαμόγελα, τα παιχνίδια, τα διαβάσματα, η κάθε στιγμή μου μαθαίνει και κάτι και όλα αλλάζουν την οπτική μου ως φωτογράφος μέρα με τη μέρα» γράφει στην ιστοσελίδα της.

«Διασχίζοντας το πέπλο», Annemarie Fuckel, Γερμανία

Η στιγμή που ένα μωρό γεννιέται με φυσιολογικό τοκετό μέσα στον αμνιακό σάκο. Είναι η καλύτερη φωτογραφία τοκετού για του 2023 και την έβγαλε η Annemarie Fuckel από τη Γερμανία.

https://www.instagram.com/p/Cqn7O9dsA6w/

«Οι εραστές μετά», Natalie Broders, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία «Μετά τον τοκετό» αποτυπώνει ένα ζευγάρι αμέσως μετά την ένταση και την κούραση του τοκετού. Ο μπαμπάς κρατά το νεογέννητο αγκαλιά και η μητέρα ξεκουράζεται δίπλα του και του χαϊδεύει το κεφάλι.

https://www.instagram.com/p/CvcdtqZg-w-/

«Το πρώτο άγγιγμα», Settia Tin, Ολλανδία

Μία φωτογραφία ξεχώρισε αλλά δεν απέσπασε συγκεκριμένο βραβείο είναι η παρακάτω. Την τράβηξε η Settia Tin η οποία αναφέρει: «Φωτογράφισα την πρώτη μου γέννα το 2015 και ήδη από τότε ήξερα τι θέλω να κάνω μετά. Να φωτογραφίσω όσο το δυνατόν περισσότερες ακόμα»

https://www.instagram.com/p/Cqn2G_fDJW_/
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved