Μαμάδες, σταματήστε την κριτική κι αρχίστε να στηρίζετε η μια την άλλη

Κάθε μαμά χρειάζεται ενθάρρυνση και υποστήριξη, όχι κριτική και σχόλια.

Μαμάδες, σταματήστε την κριτική κι αρχίστε να στηρίζετε η μια την άλλη
Bigstock

Το να είσαι μαμά είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά και η κριτική σίγουρα δεν την κάνει ευκολότερη.

Υπάρχουν μητέρες που μένουν στο σπίτι και επικρίνουν τις άλλες μαμάδες που εργάζονται πολύ τονίζοντας ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους.

Οι εργαζόμενες μαμάδες από την πλευρά τους, ασκούν κριτική στις πρώτες λέγοντας ότι είναι πολύ πιο «εύκολη» η ζωή τους αφού δεν έχουν την πίεση της δουλειάς ενώ δεν είναι λίγες που διερωτώνται τι κάνουν όλη μέρα στο σπίτι!

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μαμάδων. Όσες θηλάζουν δεν μπορούν να διανοηθούν γιατί άλλες επιλέγουν το μπιμπερό θεωρώντας ότι απλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία του θηλασμού.

Για να μην αναφερθούμε στο τι γίνεται στα social media. Τολμά μια μαμά να δείξει μια όμορφη στιγμή με τα παιδιά της ( από εκδρομή , ταξίδι, κ. ο.κ.) , ξεκινούν τα σχόλια « που το τρέχεις το παιδί σε τόσο μικρή ηλικία», « δεν το έχεις ντύσει σωστά», « δεν μπορεί να είσαι έτσι, βγάλε τα φίλτρα». Αν πάλι δείξει μια άλλη πλευρά της μητρότητας, όπως το ακατάστατο σπίτι της, τον γεμάτο νεροχύτη της, πέρα από τα θετικά σχόλια (ευτυχώς) δεν θα λείψουν και τα επικριτικά: « πώς είναι έτσι το σπίτι», « δεν μπορεί το παιδί να μεγαλώνει σε τέτοιο χάος», « φαίνεται ότι δεν έχεις πρόγραμμα»…

Τι δείχνει μελέτη

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε μητέρες με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 5 ετών έδειξε ότι, 6 στις 10 μαμάδες ανέφεραν ότι ντρέπονται για τις επιλογές τους. Η κριτική που δέχονται προέρχεται κυρίως από μέλη της οικογένειας αλλά ένα 12% είναι από άλλες μαμάδες και περίπου 7% από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μαμάδες οι οποίες ντρέπονται από την κριτική καταλήγουν να έχουν ακόμα περισσότερο άγχος για τις αποφάσεις τους. Οι συγγραφείς της μελέτης το αποκαλούν «μητρικό άγχος» το οποίο επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τις μαμάδες που αμφισβητούν συνεχώς τις επιλογές τους.

Κάθε μαμά αναρωτιέται είναι είναι καλή μαμά. Συγκρίνει τον εαυτό της με άλλες μητέρες και νιώθει ανεπαρκής.

Όμως, κανείς μας δεν είναι τέλειος. Το να είσαι μαμά είναι μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο. Ας μην την κάνουμε πιο δύσκολη από ό,τι ήδη είναι.

Ας σταματήσουμε λοιπόν την κριτική και ας αρχίσουμε να στηρίζουμε η μία την άλλη.

MAMADES-KAI-PAIDIA-3.jpg

Γι΄αυτό:

Μην κρίνετε

Δεν μπορούμε ποτέ να πούμε τι θα κάναμε στη θέση κάποιου άλλου — γιατί δεν είμαστε στη θέση του.

Κάντε κομπλιμέντα σε μια άλλη μαμά

Πιθανότατα έχετε δει μια μαμά να κάνει κάτι που θαυμάζατε. Πείτε της λοιπόν ότι είναι εξαιρετική, μη φοβάστε τα κομπλιμέντα.

Βοηθήστε τη συνάδελφό σας μαμά

Δεν μπορούμε να το κάνουμε όλα μόνες μας. Όταν μπορείτε βοηθήστε τη μαμά φίλη σας. Θα χρειαστείτε και εσείς βοήθεια κάποια στιγμή.

Σταματήστε να καυχιέστε στα social media

Αντί να δημοσιεύετε την τέλεια φωτογραφία κάθε φορά, μπορείτε να μοιραστείτε κι άλλες, πιο καθημερινές στιγμές, περισσότερο ρεαλιστικές.

Να προσέχετε την υγεία σας

Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, όταν είστε ξεκούραστες είναι λιγότερο πιθανό να θέλετε να σχολιάσετε αρνητικά μια άλλη μαμά.

Όταν σταματήσουν η μαμάδες την μεταξύ τους κριτική κι αρχίσουν να στηρίζουν και να υποστηρίζουν η μία την άλλη, η ανατροφή των παιδιών γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Γιατί στην τελική, όλες κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Πηγή: eehealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved