Μαμά, γίνε η ίδια παράδειγμα για την κόρη σου

  • Γίνε το παράδειγμα για την κόρη σου
  • Μαμά, μην ξεχνάς τα σημαντικά
  • Να λες μπράβο στο παιδί σου, μπράβο χωρίς «αλλά»…
Μαμά, γίνε η ίδια παράδειγμα για την κόρη σου
Photo by Bence Halmosi on Unsplash

Κι όμως η αξιοπρέπεια χτίζεται με τα χρόνια, τα πρώτα θεμέλια μπαίνουν σε μικρή ηλικία. Μια μαμά πρέπει να λέει στην κόρη της από μωρό (εκτός από πόσο όμορφη είναι), πόσο έξυπνη, πόσο σημαντική, πόσο γενναία, πόσο δυνατή!

Οι αξιοπρεπείς κόρες, έχουν και αξιοπρεπείς μαμάδες!

Γίνε το παράδειγμα για την κόρη σου

Να την μάθεις να είναι πάντα ανεξάρτητη, να έχει τα δικά της χρήματα, μια δουλειά που να της αρέσει, να έχει το δικό της φως, και να μην επιτρέψει σε κανέναν να κλέψει τη λάμψη της!

Συχνά ακούω να λένε, οι γυναίκες είναι ευαίσθητες, είναι ευάλωτες, είναι ευσυγκίνητες, είναι υπερβολικές, είναι δραματικές, αντί να πουν, οι γυναίκες έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, οξυμένη διαίσθηση, και μεγάλη καρδιά!

Είναι στη φύση της γυναίκας, να μην έχει τόσο τετράγωνο μυαλό, όσο ο άντρας. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά στην πλειοψηφία των γυναικών, ρέει μέσα τους η τρυφερότητα.

Μα πώς αλλιώς; Μεγαλώνει μέσα της μια ζωή, που καλείται να προστατεύει και να φροντίζει για πάντα. Και όταν λέω για πάντα, δεν εννοώ μόνο για όσο ζει. Η ψυχή μιας μάνας επισκέπτεται το παιδί της στα όνειρα του, βρίσκει τρόπους να είναι κοντά του, και να είναι ένας άγγελος και επί γης και ουρανού!

Μαμά, μην ξεχνάς τα σημαντικά

Να μάθεις στο παιδί σου, να προσέχει τη διατροφή του, να αθλείται, να μάθει να γράφει και να διαβάζει, να πλένεται, να κολυμπάει, όλα αυτά είναι απαραίτητα! Μα η αξιοπρέπεια είναι και εκείνη σπουδαία!

Η αξιοπρέπεια είναι πιασμένη χέρι χέρι με την αγάπη στον εαυτό, και η αγάπη στον εαυτό είναι αδερφάκι με την αποδοχή.

axioprepeia kai ginaikes

Photo by Rochelle Brown on Unsplash

Πολλές μαμάδες αγχώνονται πολύ για τα παιδιά τους. Θλουν τόσο πολύ να πετύχουν στη ζωή τους, που ξεχνάνε ότι πάνω από όλα είναι η ευτυχία του παιδιού τους!

Το παιδί τους περνάει στο Πανεπιστήμιο, και θα τις ακούσεις να λένε «Άντε να τελειώνεις να κάνεις και μεταπτυχιακό».

Το παιδί τους βρίσκει μια καλή δουλειά, και θα τις ακούσεις να λένε «Άντε να πάρεις προαγωγή και αύξηση».

Το παιδί τους παντρεύεται, και θα τις ακούσεις να λένε «Άντε να μου κάνεις εγγονάκι!»

Ή θα τις ακούσεις να συγκρίνουν τα παιδιά τους, με τα παιδιά φίλων τους «Η κόρη της Μαρίας, ήδη έχει κάνει δύο παιδιά, και εσύ ούτε σύντροφο δεν έχεις».

Όλα αυτά τα λόγια είναι βία για το παιδί. Η βία δεν χωρίζεται σε σωματική, λεκτική, ψυχολογική κτλπ. Βία ονομάζεται κάθε μορφή που μας κάνει να νιώθουμε ματαίωση, σύμφωνα με τη σύγχρονη κοινωνιολογία.

Μη γίνεις εκείνες οι μαμάδες.

Μην ξεχνάς ότι εκτός από μαμά, είσαι και εσύ κόρη. Πώς νιώθεις, όταν η δική σου μαμά, λέει τόσο κακοποιητικές εκφράσεις «για το καλό σου»;

Να λες μπράβο στα παιδί σου, μπράβο χωρίς «αλλά»…

Μπράβο για τα σπουδαία, μπράβο και για τα απλά. Έμαθε η μικρή σου να μετράει μέχρι το δέκα; Πες της «μπράβο», δώσε της ένα φιλί και κάντη μια αγκαλιά. Μην πεις «Μπράβο, αλλά πρέπει να μάθεις όλους τους αριθμούς».

Το παιδί θα νιώσει ανεπαρκές, θα προσπαθεί μόνιμα να σε εντυπωσιάσει. Θα χτυπάει την πόρτα της αποδοχής σου εσαεί. Και θα νιώθει ότι μια το εξυψώνεις στα ουράνια και μια του τραβάς το χαλί κάτω από τα πόδια.

Κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος, έχει τους δικούς του ρυθμούς, να είσαι περήφανη για το παιδί σου, να είσαι περήφανη χωρίς «αλλά»!

Έτσι, και μόνο έτσι η αξιοπρέπεια της κόρης σου, θα γίνει τόσο φωτεινή, που θα ρουφάει κάθε σκοτάδι γύρω της.

Και πες μου κάτι που να μην μπορεί να καταφέρει μια γυναίκα με αξιοπρέπεια;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved