Γιατί πρέπει να τιμούμε την μητέρα κάθε μέρα

  • Ημέρα της Μητέρας: η καθιέρωση του εορτασμού και το λουλούδι σύμβολο
  • Λόγοι για να τιμούμε τη μητέρα μας
Γιατί πρέπει να τιμούμε την μητέρα κάθε μέρα
bigstockphoto.com

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τη μητέρα μας, τη μαμά μας. Για όλες αυτές τις γενναίες και ανιδιοτελείς γυναίκες της ζωής μας.

Ομοίως, υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να τιμούμε τη μητέρα μας καθημερινά μέσα από απλές πράξεις κι όχι με αφορμή κάποια επέτειο:

  • Ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες όλης της οικογένειας
  • Δεν ζητά τίποτα σε αντάλλαγμα ( ακόμα κι αν την πιάνει το παράπονο)
  • Έχει τεράστια αποθέματα υπομονής
  • Η αγκαλιά της είναι το πιο ασφαλές μέρος
  • Η αγάπη της είναι απέραντη και αδιαπραγμάτευτη
logoi na timoume ti mitera1

Ημέρα της Μητέρας: η καθιέρωση του εορτασμού και το λουλούδι σύμβολο

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (9 Μαΐου 2021).

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγοραεμπορευματοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της...

logoi na timoume ti mitera3

Λόγοι για να τιμούμε τη μητέρα μας

  • Οι μαμάδες σε όλο τον κόσμο λένε με σιωπή αυτό που προσπαθούν να κρύψουν οι πραγματικές τους λέξεις. Eπιδεικνύουν περήφανα τις μητρικές τους πληγές, γνωρίζοντας ότι ο πόνος μπορεί να αλλάξει ζωές, αρκεί να υπάρχει αγάπη.
  • Χάρη στην αγάπη και την υπομονή τους, έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται πολύ περισσότερα απ΄ όσα αντέχουν.Ξενύχτια, κολικούς, αρρώστιες, απογαλακτισμό, ανατολή δοντιών, μπουσούλημα, είναι μερικά μόνο απ΄όσα καλείται να αντιμετωπίσει η κάθε μητέρα με το παιδί της.
  • Είναι κατ' εξοχήν multitaskers. Ασχολούνται με τη δουλειά τους, με το σπίτι , με τις υποχρεώσεις, την καθαριότητα, το μαγείρεμα…
  • Υπομένουν τον πόνο στη μέση και την πλάτη κάθε φορά που παίρνουν αγκαλιά το νήπιο παιδί τους καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι πόνοι από αυτούς.
  • «Μοιράζονται» όμως και τον πόνο των παιδιών τους. Υποφέρουν βαριά από τις πτώσεις του παιδιού τους, τα τσιμπήματα, τα χτυπήματα, τις παιδικές απογοητεύσεις.
logoi na timoume ti mitera4

Η ανταμοιβή

'Οσες γυναίκες επιλέξουν να γίνουν μητέρες, θα διαπιστώσουν ότι άξιζε ο κόπος. Η αφοσίωσή τους έχει την πιο όμορφη ανταμοιβή. Ξεπληρώνεται με τα πιο γλυκά φιλιά, τα πιο ευτυχισμένα πρόσωπα και τις πιο συγκινητικές αγκαλιές.

Είναι η καλύτερη αποζημίωση που θα μπορούσαν να ζητήσουν.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr, youaremom.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved