Καισαρική: Μαμάδες φωτογραφίζονται δείχνοντας το σημάδι της τομής

Γέννησαν με καισαρική τομή και αυτό είναι το σημάδι στο σώμα τους.

Καισαρική: Μαμάδες φωτογραφίζονται δείχνοντας  το σημάδι της τομής
Instagram @ therockymountainmom

Πάνω από το ένα πέμπτο των μωρών στον κόσμο γεννιούνται πλέον με καισαρική και σε μερικές χώρες το ποσοστό αγγίζει το 60%

Οι ειδικοί θεωρούν ότι από ιατρική άποψη ενδεδειγμένες είναι οι καισαρικές μόνο στο 10% έως 15% των τοκετών, για να αποφευχθούν οι επιπλοκές ενός φυσικού τοκετού (μωρό σε αφύσικη θέση, κίνδυνος αιμορραγίας, υπέρτασης κ.α.).

Πέρα από το να αποφεύγει τους πόνους του τοκετού και να γνωρίζει εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα γεννήσει, η καισαρική δεν προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες που δεν έχουν ιατρικό λόγο να γεννήσουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η άποψη πολλών επιστημόνων οι οποίοι δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική, έχουν διαφορετική ορμονική και βακτηριακή έκθεση κατά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην κατοπινή υγεία τους, π.χ. στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών ή άσθματος.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό η πιο συνήθης ένδειξη για καισαρική τομή είναι αυτή της δυσαναλογίας. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις περιπτώσεις, στις οποίες ο τοκετός δεν εξελίσσεται. Μερικές φορές ο τοκετός ξεκινάει, αλλά για κάποιους λόγους, δεν εμφανίζει ικανοποιητική πρόοδο. Συνήθως δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί συγκεκριμένος λόγος για την ανακοπή αυτή της προόδου του τοκετού.

Συχνά η μη πρόοδος του τοκετού αποδίδεται στο ότι το κεφάλι του μωρού δεν χωράει να περάσει από το γεννητικό σωλήνα, από το σωλήνα δηλαδή μέσω του οποίου το μωρό διέρχεται κατά τον τοκετό.

Ένδειξη καισαρικής αποτελεί και η θέση, που το μωρό έχει μέσα στη μήτρα. Συζητήσεις έχει προκαλέσει η λεγόμενη ισχιακή προβολή του μωρού. Λέμε πως το μωρό είναι σε ισχιακή προβολή, όταν κατεβαίνει με τα πόδια ή τους γλουτούς. Είναι γεγονός, πως η θέση αυτή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για Καισαρική Τομή, αφού πολλά μωράκια, τα οποία βρίσκονται σε αυτήν τη θέση, μπορούν να γεννηθούν κολπικά με ασφάλεια.


https://www.instagram.com/p/CEwlWIjAlgV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μέγεθος τομής

Οταν η γυναίκα γεννά με καισαρική, πρέπει να αποφεύγονται, τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, όχι μόνο οι μικρού αλλά και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται όταν μια γυναίκα έχει επιλέξει να γεννήσει με καισαρική. Και στην μία αλλά και στην άλλη περίπτωση, ο πόνος που θα νοιώθει μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η ιδανική τομή έχει μήκος 12 έως 17 εκατοστών. Τομές κάτω των 12 ή άνω των 17 εκατοστών αυξάνουν την πιθανότητα για πρόκληση μεγαλύτερου πόνου.

Ο τρόπος που θα γεννήσει μια γυναίκα είναι δική της απόφαση και λαμβάνεται συνήθως σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο της. Πρωταρχικός στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού.

Στη gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μητέρες που γέννησαν με καισαρική και δείχνουν το σημάδι της τομής που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved