Πώς ο αριθμός των παιδιών επηρεάζει τον ρυθμό γήρανσης της μητέρας;

Κι όμως, ο αριθμός των παιδιών που έχετε, μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα γερνάτε σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πώς ο αριθμός των παιδιών επηρεάζει τον ρυθμό γήρανσης της μητέρας;

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Report έδειξε ότι ο αριθμός των τοκετών μίας γυναίκας, επηρεάζει τον ρυθμό γήρανσής της και όχι με τον τρόπο που πιθανόν να φανταζόσασταν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μαμάδες που έχουν πέντε ή περισσότερα παιδιά γερνούν πιο γρήγορα από αυτές που έχουν από δύο έως τέσσερα. Το αξιοπερίεργο ωστόσο είναι ότι οι γυναίκες που έχουν ένα μόνο παιδί (ή και καθόλου παιδιά), έχουν ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό γήρανσης σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις.

Ποια είναι η εξήγηση των ειδικών;

Το άγχος που συνεπάγεται η ανατροφή παιδιών δεν έχει καμία σχέση με τον ρυθμό γήρανσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι γυναίκες που έχουν ένα ή περισσότερα από πέντε παιδιά γερνούν πιο γρήγορα για του εξής λόγους:

Όπως αναφέρει και το verwellfamily.com, oι γυναίκες με ένα παιδί πιθανόν να μην έκαναν περισσότερα λόγω υπογονιμότητας ή άλλων προβλημάτων υγείας, τα οποία επηρεάζουν και τον ρυθμό γήρανσης ή τον κίνδυνο θνησιμότητας μετά την εμμηνόπαυση.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες με πέντε ή περισσότερα παιδιά, έχουν περάσει αρκετές εγκυμοσύνες οι οποίες έχουν "κουράσει" το σώμα και τον οργανισμό.

"Η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλο βιολογικό στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα, στον μεταβολισμό, στους πνεύμονες και στα νεφρά" αναφέρει η γυναικολόγος Kim Langton στο verywellfamily.com

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί έλαβαν υπόψιν διάφορες παραμέτρους όπως η φυσιολογία των γυναικών και η βιολογική τους ηλικία η οποία προκύπτει από τη χρονολογική ηλικία και το σωματικό βάρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved