7 + 7 λόγοι κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα! Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες – υπολογίζεται γύρω στο 40%, ανεξαρτήτου ηλικίας, για μικρό ή πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, βάζοντας εμπόδιο στην σεξουαλική επαφή, η οποία είναι πλέον επώδυνη.

Μαρίνα Μόσχα
7 + 7 λόγοι κολπικής ξηρότητας

Αποτέλεσμα, να διαταράσσεται και η σχέση με τον σύντροφο που δεν μπορεί να κατανοήσει εύκολα γιατί η σύντροφός του «δεν υγραίνεται», βγάζοντας τα δικά του συμπεράσματα ότι δεν είναι πλέον επιθυμητός, δεν της αρέσει, τον αποφεύγει με δικαιολογίες, είναι κακός εραστής μέχρι ότι υπάρχει άλλος στη ζωή της! Ας δούμε όμως τι μπορεί να κρύβεται από πίσω για να αναζητηθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Οι λόγοι χωρίζονται σε οργανικούς και ψυχολογικούς.

Οργανική αιτιολογία

  1. Εγκυμοσύνη και γαλουχία: είναι η περίοδος αυτή όπου οι ορμόνες έχουν στήσει τρελό χορό, που κάθε άλλο παρά βοηθούν την γυναικεία σεξουαλικότητα. Τα οιστρογόνα μειώνονται ενώ η προλακτίνη αυξάνεται… Σταδιακά και με την διακοπή του θηλασμού αλλά και με τη πάροδο του χρόνου, όπου οι ορμόνες επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα, ο κόλπος αρχίζει και λιπαίνεται ξανά.
  2. Διακυμάνσεις των οιστρογόνων στη διάρκεια του κύκλου: Δεν είναι παθολογική κατάσταση αλλά φυσιολογική, δεν παύει όμως να οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες.
  3. Εμμηνόπαυση: όπου και πάλι λόγω ορμονικών διαταραχών συρρικνώνονται τα τοιχώματα του κόλπου, χάνουν την ελαστικότητά τους, μεταβάλλεται το pH, μειώνεται η φυσική λίπανση.
  4. Φλεγμονές, λοιμώξεις
  5. Φαρμακευτική αγωγή (πχ. αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά), ορμονικές θεραπείες, χημειοθεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις, διαβήτης
  6. Κάπνισμα
  7. Υπερβολική συχνότητα κολπικών πλύσεων
kolpiki xirotita 14 aities

Ψυχολογική αιτιολογία

  1. Άγχος και στρες: Σας έχει τύχει να νιώσετε ότι ξηραίνεται το στόμα σας από υπερβολικό στρες ή και φόβο; Το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και στην ευαίσθητη περιοχή, μέσα από την αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα, επηρεάζοντας την κολπική εφύγρανση.
  2. Φόβος: Όπως και στο παραπάνω παράδειγμα, ο φόβος για την σεξουαλική επαφή μπορεί να «παγώσει» το σώμα, να μην το αφήνει να προσλαμβάνει τα διεγερτικά ερεθίσματα, άρα και να μην το αφήνει να ανταποκριθεί σεξουαλικά.
  3. Ταμπού γύρω από το σεξ: Η αυστηρή ανατροφή και τα πιθανά ταμπού, δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να λειτουργήσει ελεύθερα, την γεμίζουν ενοχές γι αυτό που πάει να κάνει με αποτέλεσμα να «μην είναι εκεί»
  4. Διαταραχές του πόνου: Ο κολεόσπασμος και η δυσπαρευνία μπορούν να αποτρέψουν την κολπική εφύγρανση για ψυχολογικά και πάλι αίτια
  5. Συγκρουσιακή σχέση: Η κακή σχέση του ζευγαριού που προκαλεί μεταξύ των άλλων και διάφορα δυσφορικά συναισθήματα μπορεί επίσης να βάλλει εμπόδιο στην γυναικεία σεξουαλική διέγερση.
  6. Απιστία: Είτε η γυναικεία λόγω ενοχών ή επειδή δεν θέλει άλλο πια το «νόμιμο» σύντροφο, είτε η ανδρική, καθώς η γυναίκα νιώθει πως εκείνος δεν την θέλει εφόσον προτίμησε μια άλλη (αν και είναι μικρότερο το ποσοστό λόγω της διεκδίκησης που …ξαφνικά ξυπνά!)
  7. «Τελειωμένη» σχέση: Η γυναίκα δεν νιώθει έλξη από τον ερωτικό της σύντροφο, με αποτέλεσμα περισσότερο να εκνευρίζεται από τα χάδια του παρά να διεγείρεται.

Στα ψυχολογικά αίτια, ας έχουμε στο μυαλό μας πως η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά στο σεξ, γεγονός που σημαίνει πως αν δεν νιώθει καλά με τον σύντροφό της αλλά και με την εικόνα σώματος ή τον εαυτό της γενικότερα, τότε θα παρουσιαστεί πρόβλημα στη σεξουαλική λειτουργία, όχι μόνο στη διέγερση που υποδηλώνει η κολπική εφύγρανση αλλά και στην επιθυμία (το πρώτο σεξουαλικό στάδιο), όπως και στον οργασμό!

Το θετικό είναι πως είτε λόγω οργανικότητας, είτε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, λύση υπάρχει, φτάνει να την αναζητήσει στο γυναικολόγο της ή σε ειδικό σεξουαλικής υγείας αντίστοιχα!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved