Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα; Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφός της;

Είναι γεγονός πως η κολπική ξηρότητα βασανίζει πολλές γυναίκες κυρίως από την εμμηνοπαυσιακή περίοδο και μετά, κάνοντας την σεξουαλική πράξη ιδιαίτερα επίπονη, με αποτέλεσμα η γυναίκα να αρχίσει να την αποφεύγει.

Θάνος Ασκητής
Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα; Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφός της;

Παράλληλα διακατέχεται από συναισθήματα αμηχανίας, απορίας αλλά και αγωνίας, για το που θα πάει η σχέση με τον σύντροφό της, μέσα από την απουσία της ερωτικής τους ζωής. Μάλιστα, υπολογίζεται πως το 80% περίπου αναμένεται να βιώσει κολπική ξηρότητα ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών.

Τι μπορεί να κάνει; Πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ξηρότητα;
1. Λιπαντικά σκευάσματα, μη ορμονικές κολπικές κρέμες και κρέμες οιστρογόνων: Τα προϊόντα αυτά, προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κάνοντας τη συνεύρεση μία απολαυστική εμπειρία και για τους δύο ερωτικούς συντρόφους. Επειδή βέβαια η αιτιοπαθογένεια της κολπικής ξηρότητας δεν είναι πάντα η ίδια σε όλες τις γυναίκες, χρειάζεται η συμβολή του γυναικολόγου, πριν τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος.
2. Παραμείνετε σεξουαλικά ενεργή: Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σεξουαλική μας έκφραση είναι μία διαδικασία, η οποία μας ισορροπεί οργανικά, συναισθηματικά και μας φέρνει πιο κοντά με τον ερωτικό μας σύντροφο. Επίσης, η σεξουαλική επαφή μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντίδοτο ενάντια στην ατροφία του κόλπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες που υποστηρίζουν, ότι το σεξ διευκολύνει την αιματική κυκλοφορία προς τους ιστούς των γεννητικών οργάνων, γεγονός που ενισχύει τη συνολική εφύγρανση του κόλπου, προωθώντας τη γενικότερη διασφάλιση της υγείας στη γενετήσια περιοχή.
3. Αυνανισμός: το κλειδί για την καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν, ότι ο αυνανισμός συμβάλει εξίσου αποτελεσματικά στην κολπική εφύγρανση, καθώς βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί, ότι ο τακτικός αυνανισμός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, προσφέρει μια ποικιλία από οργανικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κολπικής ξηρότητας. Επιπλέον, ο αμοιβαίος αυνανισμός μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, αναμένεται να ενισχύσει πολύ περισσότερο την κολπική εφύγρανση μίας γυναίκας. Το απαλό χάιδεμα των γεννητικών οργάνων, ο στοματικός έρωτας και τα φιλιά, εντείνουν αναπόφευκτα, μεταξύ άλλων, τα συναισθήματα της οικειότητας και της αγάπης στο ζευγάρι, οδηγώντας σε σταδιακή χαλάρωση και συνολική μείωση της αίσθησης του πόνου.
4. Συζητήστε ειλικρινά με τον σύντροφο σας: Να θυμάστε, ότι η σεξουαλική σας ζωή είναι κάτι, που επηρεάζει άμεσα την αυτοπεποίθησή σας, καθώς και την ποιότητα της ερωτικής και συντροφικής σχέσης με τον σύντροφό σας. Αν μιλήσετε λοιπόν με τον σύντροφό σας και του εξηγήσετε πως αισθάνεστε θα αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις και παρερμηνείες που μπορούν να φέρουν απογοήτευση και ένταση ανάμεσά σας.

Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφός της;
Να φροντίσει να ενημερωθεί για την κολπική ξηρότητα: Είναι σημαντικό ο σύντροφος της γυναίκας να γνωρίζει την αιτιολογία, την συμπτωματολογία αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κολπικής ξηρότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η λαθεμένη ερμηνεία των συμπτωμάτων αυτών ως έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος προς εκείνον, καθώς και οι συγκρούσεις με αφορμή το ζήτημα αυτό στο εσωτερικό της σχέσης.

Εστίαση στα προκαταρκτικά παιχνίδια και στη χρήση λιπαντικών σκευασμάτων: Ο εμπλουτισμός της ερωτικής συνεύρεσης με περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια, μπορεί πράγματι να ενισχύσει την κολπική εφύγρανση στη γυναίκα, εφόσον ισοδυναμεί με καλύτερη διέγερση, άρα με καλύτερη κολπική εφύγρανση. Αποτέλεσμα η σεξουαλική επαφή να αποτελεί μία πιο απολαυστική εμπειρία, τόσο για την ίδια, όσο και για τον σύντροφό της.

Ενθαρρύνετε την επίσκεψή σας ως ζευγάρι σε έναν ειδικό: Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι μέσα από τον ειδικό, καθώς δεν φεύγει η κολπική ξηρότητα από μόνη της. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος μπορεί να προτείνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της ξηρότητας και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η εμμηνόπαυση, ο τοκετός, ο θηλασμός ή ακόμα και η ύπαρξη έντονου στρες, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι εντοπίζονται και ορισμένες πιο απειλητικές κατηγορίες παθολογίας της γενετήσιας λειτουργίας (καρκίνος, ανοσολογικές διαταραχές) και επομένως, είναι σημαντικό να αναλυθεί σε βάθος η αιτιοπαθογένεια αυτών των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα συλλογικά, ως ζευγάρι, και να είσαστε πάντα ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός απέναντι στη σύντροφό σας. Τέλος μπορεί να χρειαστεί ψυχολόγος ή ψυχίατρος που ασχολείται με προβλήματα σχέσεων, εάν δεν υπάρξει κάτι παθολογικό από τις εξετάσεις.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved