Πόσο χρόνο «επιτρέπεται» να έχει μια μαμά για τον εαυτό της;

Πολλές φορές το να είσαι μητέρα είναι πολύ δύσκολο έργο και απαιτεί αποθέματα ενέργειας που δεν έχουμε.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Πόσο χρόνο «επιτρέπεται» να έχει μια μαμά για τον εαυτό της;

Πρέπει να δώσουμε καθημερινά τον καλύτερο μας εαυτό στα παιδιά μας, επομένως είναι απαραίτητο να κάνουμε καθημερινές πράξεις Αυτοφροντίδας και να γεμίζουμε τις συναισθηματικές μας μπαταρίες.

Θέλω πολύ προσεκτικά να σκεφτείτε για 2 λεπτά της ώρας, ποιες πράξεις κάνετε καθημερινά για τον Εαυτό σας ΜΟΝΟ. Ακόμη και η ετοιμασία μιας ζεστής κούπας καφέ ή το να ακούτε ένα τραγούδι που σας αρέσει είναι μια τέτοια πράξη.

Φυσικά, γνωρίζω ότι πολλοί από εμάς προκειμένου να μην παραδεχτούν ότι έχουν φτάσει στα όρια της παραμέλησης του Εαυτού, έχουν υιοθετήσει μια κυνική στάση, μια στάση του «Δεν έχω χρόνο για τέτοια..».

Η ερώτηση μου είναι πάντα «Γιατί δεν αγαπάς τον Εαυτό σου;». Όταν τρέχουμε για το σπίτι, για το παιδί, για το νοικοκυριό, για άλλα πόσα, είναι μόνο μια κίνηση επιβίωσης να δούμε λίγο τον Εαυτό μας και να τον νταντέψουμε όπως του αξίζει. Γιατί του αξίζει.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να φορτίζουμε τις συναισθηματικές μας μπαταρίες;

  • Επιστροφή στον παλιό εαυτό: θυμάσαι πώς ήσουν πριν κάνεις οικογένεια και δικό σου σπίτι; Τι σου άρεσε; Τι σε κινητοποιούσε και σου έδινε δύναμη; Υπάρχει κάποιο χόμπι που έχεις εγκαταλείψει εξαιτίας της νέας σου ζωής; Υπάρχει κάποια καινούρια τάση που ανακάλυψες ότι θα σου άρεσε ν’ ασχοληθείς;
  • Δώσε 10 λεπτά τουλάχιστον στον Εαυτό σου να επαναφορτιστεί: είτε το πρωί, είτε το απόγευμα, διάλεξε κάποια ώρα της ημέρας και κάνε κάτι που θέλεις ΕΣΥ για σένα. Ένα χαλαρωτικό ντους, λίγο διαλογισμό, μια μάσκα ενυδάτωσης, ένα ξεκαθάρισμα στη τσάντα, ένα τραγούδι που μας άρεσε πάντα, ένα κέρασμα στον εαυτό μας…
  • Μην παρατάς την Άσκηση και την Σωστή Διατροφή: είναι πολύ σημαντικός συνοδοιπόρος της ψυχικής υγείας, η σωματική μας υγεία. Εάν θέλετε να προσφέρετε τα μέγιστα στο παιδί σας, θα πρέπει να είστε γερές και δυνατές έτσι δεν είναι; Εάν νιώθετε αδύναμη σωματικά, εάν δεν τρέφεστε σωστά και δεν χρησιμοποιείτε κάποιο είδος κίνησης στη ζωή σας τότε είναι πολύ λογικό επακόλουθο το να νιώθετε «πεσμένη» ψυχολογικά ή συνεχώς «στη τσίτα». Η σωστή διατροφή είναι ένας βασικός σύμμαχος της ψυχικής υγείας.
  • Κράτα ημερολόγιο: γράψε κάπου τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου έχουν αξία και είναι σημαντικό να τους δίνεις ένα χώρο να βγουν στην επιφάνεια. Εάν δεν ανοίγεσαι σε κανέναν γιατί φοβάσαι την κριτική ή δεν σου είναι εύκολο, απλά αγόρασε ένα όμορφο σημειωματάριο και γράψε κάθε μέρα τις σκέψεις σου και τα όσα σε προβληματίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε και τα πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη ωστόσο. Κάντε χώρο στο σημειωματάριό σας και για αυτά!
  • Πάντα να θυμάστε ότι ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι τροφοδοτούμε ψυχικά τον εαυτό μας. Μην περιμένετε και μην απαιτείτε από τους γύρω σας να το κάνουν ΓΙΑ ΕΣΑΣ.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved