Τέσσερα βασικά συναισθήματα που πρέπει να εκφράζουν οι γονείς μπροστά στα παιδιά τους

Σήμερα θεωρείται αξιόλογος ένας άνθρωπος που δεν επηρεάζεται από τις καταστάσεις της ζωής, είναι "ψύχραιμος" και "λογικός", ξέρει να επιβιώνει.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Τέσσερα βασικά συναισθήματα που πρέπει να εκφράζουν οι γονείς μπροστά στα παιδιά τους

Με αυτές τις λέξεις θα χαρακτηρίζαμε έναν άνδρα που έχασε τη δουλειά του ή που του συνέβη κάτι απρόσμενο στη ζωή του αλλά παρόλα αυτά δεν εξέφρασε κανένα συναίσθημα.

Από την άλλη μεριά όμως θα χαρακτηρίζαμε ως "προβληματικό" ή "παράξενο" ένα παιδί που δεν εκφράζει τον θυμό του ή τη λύπη του, έτσι δεν είναι;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιδί μαθαίνει να εκδηλώνει τα συναισθήματα του βλέποντας τους γονείς του και ειδικά ο γιος τον πατέρα και η κόρη την μητέρα της. Τα παιδιά λοιπόν είναι απαραίτητο να μας βλέπουν να εκφράζουμε τα 4 βασικά συναισθήματα:

  1. Χαρά- όταν κάτι καλό συμβαίνει
  2. Θυμό- όταν συμβαίνει κάτι άδικο
  3. Λύπη-όταν έχουμε μια απογοήτευση
  4. Φόβο-όταν κάτι είναι επικίνδυνο

Είναι πολύ σημαντικό για την συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού σας να εκφράζετε λοιπόν αυτά τα συναισθήματα αλλά και να τα χειρίζεστε. Το παιδί έχει τους γονείς του ως πυλώνες του κόσμου του και φυσικά δεν θέλει να βλέπει αυτούς τους πυλώνες να καταρρέουν. Επομένως θέλει να βλέπει τα συναισθήματα σας χωρίς όμως να γίνονται αποπνικτικά και αδιαχείριστα για εσάς.

Έτσι το παιδί διδάσκεται να εκφράζει τα συναισθήματα του σωστά. Πολλοί μπαμπάδες εάν νιώθουν κάτι αμήχανο θα το κάνουν να είναι πιο "γνώριμο" ως συναίσθημα ,για παράδειγμα μετατρέπουν τον φόβο σε θυμό. Εάν όμως το παιδί σας χάθηκε μέσα στο εμπορικό ή ο έφηβος σας έκανε κάτι επικίνδυνο, περισσότερο αποτελεσματικό θα είναι να του πείτε "φοβήθηκα" παρά να του βάλετε τις φωνές.

Τα παιδιά προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τον εσωτερικό τους κόσμο με την εξωτερική συμπεριφορά και τους βοηθάει να τους δείχνετε πως γίνεται: νιώθω φόβο και τον εκφράζω, νιώθω θυμό και λύπη και τα εκφράζω όπως είναι.

Η εικόνα του "δυνατού" γονέα που όλοι θέλουμε να περνάμε στα παιδιά μας δεν σχετίζεται με αυτή την έκφραση συναισθημάτων πιστέψτε το και θα δείτε...

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved