Απλοί τρόποι για να αποκτήσετε καλή σχέση με το παιδί σας

Αναμφίβολα η σχέση με τα παιδιά μας είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε υλικό αγαθό, εκπαιδευτική εμπειρία ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που του προσφέρουμε.

Απλοί τρόποι για να αποκτήσετε καλή σχέση με το παιδί σας

Το σημαντικό λοιπόν είναι να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό που ζούμε με τα παιδιά μας, με την ποιότητα της σχέσης μας και τα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από αυτή.

Διακριτοί ρόλοι

Είναι απολύτως απαραίτητο οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια να είναι διακριτοί και σαφείς. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παιδοψυχολόγος Σοφία Ανδρεοπούλου στο βιβλίο της «Γονείς, ακούστε μας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις διόπτρα. Ο γονιός να είναι γονιός και το παιδί, παιδί . Στόχος του γονιού είναι να βοηθήσει ο παιδί να αυτονομηθεί και να ζήσει μια ικανοποιητική ζωή ως ενήλικας. Επομένως αγαπητοί γονείς, γιατί θυμώνουμε όταν το παιδάκι μας φέρεται άσχημα, δεν διαβάζει, δεν συγκεντρώνεται, είναι απείθαρχο; Φυσικά είναι ανώριμο, είναι παιδί. Εμείς που είμαστε μεγάλοι, έχουμε τη υποχρέωση να του διδάξουμε πώς να λειτουργεί καλύτερα.

Εμπιστοσύνη

Σημαντικό μέρος του ρόλου του γονιού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού του. Οταν το παιδί εμπιστεύεται τον γονιό, νιώθει ασφάλεια, πειθαρχεί ευκολότερα και αναπτύσσεται καλύτερα.

Αίσθηση πως ο γονιός είναι «με το μέρος του»

Το παιδί θα αντιδρά πολύ καλύτερα και θα είναι πολύ πιο συνεργάσιμο αν το πείσουμε πώς είμαστε μαζί του ( και όχι απέναντί του). Αν το πείσουμε ότι βλέπουμε τα θετικά στοιχεία και, όταν του κάνουμε σχόλια για τα αρνητικά, είναι επειδή πιστεύουμε ότι το βοηθάμε να βελτιώνεται.

Έμφαση στη μάθηση

Τα πιο σημαντικά πράγματα για τη ζωή του το παιδί δεν τα μαθαίνει στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Τα μαθαίνει ζώντας. Και αυτό είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως γονείς. Ο ρόλος μας απαιτεί να βλέπουμε καθετί που ζούμε με το παιδί μας, είτε θετικό είτε αρνητικό, ως ευκαιρία να του διδάξουμε πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή του. Μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε θετικά εκπαιδεύουμε το παιδί στην ψυχική ανθεκτικότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved