Μην καταπιέζετε το παιδί που κρύβεται μέσα σας

Η κοινωνία μας επιβάλλει να «μεγαλώνουμε», αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε παιδικό.

Μην καταπιέζετε το παιδί που κρύβεται μέσα σας

Έχουμε διδαχθεί ότι οι ιδιότητες της αθωότητας, της χαράς, της ευαισθησίας, της παιχνιδιάρικης διάθεσης, του ενθουσιασμού πρέπει να καταπιεστούν. Το παιδί μέσα μας αποτελείται από αυτές τις θετικές ποιότητες. Αλλά επίσης κρατά τα παιδικά μας τραύματα, τους φόβους και τους θυμούς μας. Οι «ενήλικες» θεωρούν ότι έχουν επιτυχώς ολοκληρωθεί όταν έχουν αφήσει πίσω τους εκείνο το παιδί.

Όμως αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια…

Οι περισσότεροι ενήλικες περνούν την ενήλικη ζωή τους φορώντας ένα προσωπείο ενήλικα που με λίγη τύχη τους εξυπηρετεί να τα βγάζουν πέρα στη ζωή τους. Η ισορροπία ενός ανθρώπου φαίνεται σε extreme καταστάσεις όμως, στον τρόπου που χειρίζεται μεγάλες στιγμές και αλλαγές στη ζωή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καταπιεσμένο εσωτερικό παιδί μας θα ξετρυπώσει και θα εκφραστεί.. Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται με ομαλό τρόπο καθώς έχει περάσει χρόνια κλεισούρας και παραμέλησης από τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι το ξέσπασμα είναι έντονο και οδηγεί σε ακραίο παλιμπαιδισμό.

Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, σωστά; Γι’ αυτό τιμάμε και χαϊδεύουμε το παιδί που έχουμε ΟΛΟΙ μέσα μας.

Για να μπορέσει να αποκαλυφθεί το τραυματισμένο εσωτερικό παιδί, θα πρέπει να αισθάνεται εμπιστοσύνη ότι εσείς θα είστε εκεί. Το εσωτερικό σας παιδί χρειάζεται έναν υποστηρικτικό, χωρίς αισθήματα ντροπής, σύμμαχο που θα βρίσκεται εκεί για να επικυρώσει και να εκτιμήσει το βαθμό το βαθμό της εγκατάλειψης, της παραμέλησης, της κακοποίησης και του πόνου. Αφήστε λίγο το προσωπείο και χαλαρώστε, αφεθείτε να νιώσετε ότι θεωρείτε «ακατάλληλο» για έναν μεγάλο: θυμό, ενθουσιασμό, ζήλεια…όλα είναι συναισθήματα και ούτως η άλλως τα νιώθουμε απλά η συνειδητοποίηση είναι το νούμερο ένα στην ισορροπία σας.

Ζήστε λίγο χωρίς κανόνες και «πρέπει», έστω ένα σαββατοκύριακο τον μήνα: κάντε κάτι αυθόρμητο, μην κάνετε κάτι που σας καταπιέζει και μην θυμώσετε που το παιδί σας χαλάει «την τάξη» του σπιτιού.

Ζήστε μαζί του ως παιδί κι εσείς και κάντε πράγματα έξω από τον ενήλικο γονέα που θέτει τους κανόνες και τα «μη».

Παίξτε μπουγέλο, φτιάξτε σπιτάκι από σεντόνια στην τραπεζαρία σας και παίξτε μαζί με το παιδί σας. Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για το εσωτερικό μας παιδί…πιστέψτε με.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved