Πώς μπορώ να δεθώ με το παιδί μου;

Την σημερινή εποχή, όπου η καθημερινότητα είναι μια τρελή κούρσα και οι περισσότεροι γονείς περνούν πολύ λίγες ώρες με το παιδί τους, υπάρχει ο προβληματισμός γύρω από το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των γονέων με το παιδί.

Πώς μπορώ να δεθώ με το παιδί μου;

Δυστυχώς αρκετοί γονείς δεν σκέφτονται ότι αυτός ο δεσμός δεν είναι δεδομένος και πώς θέλει δουλειά και προσπάθεια, ειδικά για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Η ζωή περνάει γρήγορα και καλό είναι να σταματήσουμε αυτό το τρενάκι, να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε τα σημαντικά της ζωής. Φυσικά λίγοι είναι εκείνοι που δεν θα συμπεριλάβουν τα παιδιά τους στη λίστα.

Κάντε, επομένως, την προσπάθεια και με μικρά καθημερινά πράγματα ενισχύστε τη σχέση σας με το παιδί σας που είτε λόγω καθημερινότητας, είτε λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας είτε λόγω πολλών ωρών εργασίας σας έχει ατροφήσει:

  • Να παρακολουθείτε τα χόμπι του και τις δραστηριότητες του: εάν έχει αγώνα ποδοσφαίρου πηγαίνετε, εάν παίζει κάποιο μουσικό όργανο πηγαίνετε να παρακολουθήσετε τις πρόβες του ή να ρωτήσετε για την εξέλιξή του.
  • Πηγαίνετε οπωσδήποτε μια βόλτα την εβδομάδα: θέατρο, σινεμά, για ψώνια, στο ζωολογικό κήπο, σε κάποιο φιλικό σπίτι ή παιδότοπο, για ποδήλατο ή περπάτημα.
  • Κάντε μαζί μια βραδιά περιποίησης: εάν έχετε κόρη φτιάξτε της τα μαλλιά μπούκλες ή κάντε μια σπιτική μάσκα προσώπου. Εάν έχετε γιό πηγαίνετέ τον στον κουρέα και κεράστε τον ένα παγωτό.
  • Στο αυτοκίνητο πάντα να μιλάτε με το παιδί σας και να ενδιαφέρεστε για τη ζωή του. Η ζωή του δεν είναι μόνο το σχολείο και οι βαθμοί. Μην περνάτε όλη τη διαδρομή μιλώντας στο τηλέφωνο ή θυμώνοντας τους γύρω οδηγούς.
  • Φτιάξτε μαζί του κάτι: τα παιδιά τρελαίνονται για κατασκευές, ακόμη και γκλίτερ να ρίξετε πάνω σε ένα χαρτόνι και να γράψετε κάτι, το παιδί σας θα ενθουσιαστεί και θα το αγαπήσει.
  • Να λέτε πάντα καλημέρα, καληνύχτα και να τα φιλάτε συχνά, όσο πιο πολύ μπορείτε, συνέχεια μη σας πώ!
  • Να τους μαγειρεύετε το αγαπημένο τους φαγητό και να το λέτε. Είναι λόγος να χαμογελάσουν.\

Με απλά καθημερινά βήματα μπορείτε να ενισχύσετε τη σχέση σας με τα μικρά σας. Μην ξεχνάτε πόσο γρήγορα μεγαλώνουν.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Μπαμπάς και κόρη: 12 δραστηριότητες που θα ισχυροποιήσουν το μοναδικό δέσιμο τους
Κι όμως υπάρχουν τρόποι να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved