Πόσο επηρεάζει τους γονείς η μελαγχολία των γιορτών;

Δεν είναι μόνο οι μοναχικοί άνθρωποι ή όσοι έχουν χάσει πρόσφατα κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που στις γιορτές μελαγχολούν.

Πόσο επηρεάζει τους γονείς η μελαγχολία των γιορτών;

Είναι και οι γονείς, που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να αγχώνονται και ενίοτε να μελαγχολούν.

Σύμφωνα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της νομικής εταιρείας Vardags, στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 1.000 ζευγαριών ο κυριότερος λόγος που τα ζευγάρια ( με ή χωρίς παιδιά) έχουν άγχος την περίοδο των γιορτών, είναι κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών που τα εμποδίζει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δικών τους ανθρώπων ( 35%). Αλλοι, εξίσου στρεσογόνοι παράγοντες είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά χρόνο με τους συγγενείς του/της ( 21% ) αλλά και το κόστος της ψυχαγωγίας των παιδιών τους (17%).

Το βέβαιο είναι ότι οι οικονομικές δυσκολίες σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δεν αφήνουν περιθώρια ξεγνοιασιάς. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και αυτές είναι:

• Αγχος από την πίεση των αγορών, των οικονομικών δυσκολιών και των κοινωνικών απαιτήσεων.
• Πίεση συνήθως προκαλεί αϋπνίες, πονοκεφάλους, ανορεξία και δυσκολία στη συγκέντρωση.
• Οικογενειακές παρεξηγήσεις και τσακωμοί αυξάνονται την περίοδο των γιορτών.

Το "κλειδί" για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και συναισθημάτων σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι η ισορροπία. Η έντονη εναλλαγή των συναισθημάτων στις γιορτές αλλά και η αλλαγή του χρόνου μας ωθούν σε απολογισμούς που δεν είναι πάντα θετικοί. Ρόλο παίζει και το νόημα που έχει δώσει ο καθένας στις γιορτές, αν θεωρεί π. χ. ότι οι γιορτές είναι μόνο για δώρα και ταξίδια ή ευκαιρία για ποτό, ξενύχτι.

Όμως εκείνο που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν περνούν τις γιορτές γυρνώντας από πάρτι σε πάρτι ή ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. Βρίσκονται μαζί με φίλους και συγγενείς ή ακόμα και στο σπίτι με την οικογένειά του.

Το ζητούμενο είναι να εκτιμάμε τα πράγματα που έχουμε στη δική μας ζωή και όχι αυτό που θα θέλαμε να έχουμε.

Καλές γιορτές

Διαβάστε επίσης

Μικρά tips για να νικήσουμε την μελαγχολία των εορτών!
Οι γιορτές αγχώνουν τους γονείς-Αναρωτιέστε γιατί;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved