Πέντε τρόποι για να περάσετε δημιουργικές γιορτές με το παιδί σας

Στις γιορτές οι περισσότεροι γονείς μοιάζουν να αγχώνονται για το πώς θα απασχολούνται τα παιδιά τους και για το πώς θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ενώ προηγουμένως τον χρόνο αυτό κάλυπτε «δημιουργικά» το σχολείο και οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Πέντε τρόποι για να περάσετε δημιουργικές γιορτές με το παιδί σας

Γονείς ψυχραιμία…όλα θα γίνουν με λίγη δημιουργικότητα και καλή διάθεση. Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά πράγματα, τους φτάνει και τους περισσεύει η αγάπη και ο χρόνος σας μαζί τους.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι τα παιδιά είναι απαιτητικά, ουσιαστικά εμείς τα κάνουμε έτσι. Το παιδί από βρέφος ήδη αρκείται στην φροντίδα που του παρέχετε και στο χρόνο σας μαζί του. Ένα απαιτητικό παιδί είναι σχεδόν πάντα ένα παιδί που δεν καλύπτονται οι βασικές συναισθηματικές του ανάγκες. Κάντε λοιπόν την αυτοκριτική σας.

Μερικοί τρόποι να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας στις διακοπές των σχολείων είναι:

1. Συμπεριλάβετε το παιδί στις καθημερινές σας δουλειές. Αφήστε το να σας βοηθήσει όπου μπορεί, διδάξτε το να κάνει κάποιες κατάλληλες για την ηλικία του δουλειές, όπως πχ να ταϊσει το κατοικίδιό σας.
2. Αγοράστε πολλές χειροτεχνίες και κατασκευές και δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας.
3. Καθιερώστε μισή ώρα ανάγνωσης: είτε θέλετε να εξασκηθούν στην ανάγνωση του σχολείου είτε να τους διαβάζετε εσείς κάποια παραμύθια, είναι πολύ ωφέλιμο για το παιδί και τη σχέση σας μαζί του να καθιερώσετε μια φιξ ώρα, για παράδειγμα μετά το μπάνιο το βράδυ, και να διαβάζετε παρέα.
4. Βγείτε βόλτες και εκδρομές όπου και όποτε μπορείτε. Χαρίστε τους όμορφες εικόνες και στιγμές. Τα παιδιά γεννήθηκαν για να είναι ευτυχισμένα!
5. Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες στο σπίτι ή στο σινεμά. Περάστε χρόνο με το παιδί σας βλέποντας παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο σαλόνι σας με στολισμένο το δέντρο και πίνοντας ένα ζεστό τσάι. Η θαλπωρή και η ζεστή ατμόσφαιρα θα ευχαριστήσει το παιδί σας και θα κοιμηθεί χαρούμενο! Τι καλύτερο;

Πολλοί γονείς παραπονιούνται που θα έχουν το παιδί σπίτι. Θα χαλάσει τη ρουτίνα και την ησυχία του πρωινού σας, όμως…θα αλλάζατε το παιδί σας για να έχετε ένα μόνιμα οργανωμένο και ήρεμο σπίτι; Θα ήταν σπίτι και όχι σπιτικό….

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύψτε τις γιορτές μαζί με τα παιδιά σας-Απλά αφήστε τον κυνισμό και οπλιστείτε με λίγο παραπάνω ρομαντισμό
Έξι «δώρα» που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved