«Το παιδί μου είναι ο κόσμος μου όλος» - Πρέπει να το λέει αυτό μια μαμά ή όχι;

Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτή η φράση όχι μόνο μια μαμά αλλά και το παιδί της.

«Το παιδί μου είναι ο κόσμος μου όλος» - Πρέπει να το λέει αυτό μια μαμά ή όχι;

«Όλος μου ο κόσμος». Αυτή ήταν η λεζάντα κάτω από την ανάρτηση της φίλης μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια φωτογραφία των δύο παιδιών της.

Το θώρησα πολύ γλυκό όμως μετά το ξανασκέφτηκα : Όλος της ο κόσμος;

Έτσι ξεκινάει το κείμενό της η συγγραφέας Anna Brink για το αν οι μαμάδες πρέπει να λένε ότι το παιδί τους είναι ο κόσμος όλος.

fovos-gia-deftero-paidi.jpg

Και συνεχίζει:

"Μερικές μέρες αργότερα, κουβέντιαζα με μια μαμά σε σχολική εκδήλωση, όταν είπε κάτι παρόμοιο: «Ό,τι κάνω είναι για τα παιδιά μου. Εννοώ ότι έτσι πρέπει να είναι».

Πάλι προβληματίστηκα. Τα πάντα όλα για τα παιδιά της; Ήξερα ότι αυτές οι δύο γυναίκες είχαν συζύγους, φίλους και καριέρες, οπότε ήμουν λίγο μπερδεμένη.

Και για ακόμα μια φορά κατέληξα ότι όχι, δεν είναι σωστό μια μαμά να δηλώνει ή να δείχνει με τις πράξεις της ότι τα παιδιά της είναι ο όλος της ο κόσμος.

Και εξηγώ γιατί:

Είναι μεγάλο βάρος για τα παιδιά

Θα θέλατε να είστε η μόνη υπεύθυνη για τη ζωή κάποιου άλλου; Μπορεί να ακούγεται ωραίο ακόμα και τιμητικό όμως η πίεση είναι πολύ μεγάλη.

Έτσι νιώθουν και τα παιδιά σας, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Εάν ολόκληρος ο κόσμος σας περιστρέφεται γύρω από αυτά, αισθάνονται ότι η ευτυχία και η ευημερία όλων ( και η δική σας) είναι στους ώμους τους. Και ας είμαστε ρεαλιστές, είναι άνθρωποι. Θα κάνουν λάθη, θα σας απογοητεύσουν και θα θέλουν απλώς να ζήσουν τη ζωή του ανεξάρτητα.

Εξαντλείτε τον εαυτό σας

Αν όλα όσα κάνετε είναι πραγματικά για τα παιδιά σας, η εξουθένωση είναι προ των πυλών. Είναι απολύτως αξιοθαύμαστο να αποτελούν τα παιδιά σας την κορυφαία προτεραιότητά σας αλλά αν δεν επενδύετε ποτέ στον εαυτό σας θα έρθει η στιγμή που θα νιώσετε εξουθενωμένες και άδειες.

Αφιερώνοντας χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν, εκτός από τα παιδιά σας, θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας, αποκτώντας ενέργεια που δεν είχατε πριν. Και αυτή η ενέργεια θα έχει ευεργετική επίδραση σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

mama-kai-paidi-paixnidi.jpg

Χάνετε σημαντικά πράγματα της ζωής σας

Εάν νιώθετε ότι τα παιδιά σας είναι το μόνο καλό πράγμα στη ζωή σας ή εάν αισθάνεστε ότι ολόκληρος ο κόσμος σας περιστρέφεται γύρω από αυτά, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τις άλλες σχέσεις σας. Οι σύζυγοι, οι φίλοι, η ευρύτερη οικογένεια, τα προσωπικά ενδιαφέροντα και η καριέρα είναι επίσης σημαντικά. Αν τα παραμελήσετε, θα το μετανιώσετε στην πορεία. Τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από το σπίτι. Και τότε τι θα κάνετε; Τι θα σας έχει απομείνει;

Δύσκολες ερωτήσεις που κάθε μαμά πρέπει να κάνει στον εαυτό της:

  • Τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τις άλλες σχέσεις σας;
  • Η σχέση σας με τα παιδιά σας είναι η πιο εύκολη;
  • Μη χρησιμοποιείτε τα παιδιά ως δικαιολογία για να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σε άλλες σχέσεις στη ζωή σας.
  • Το να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον σύζυγό σας , τους φίλους σας, ακόμα και με τη δουλειά σας μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά θα αποδώσει μακροπρόθεσμα."

Πηγή: imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved