Μήπως είστε πολύ αυστηροί με το παιδί σας;

Υπάρχουν τρόποι να καταλάβετε αν είστε αυστηροί γονείς.

Μήπως είστε πολύ αυστηροί με το παιδί σας;
Bigstock

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν είστε αρκετά αυστηροί με το παιδί σας; Μήπως οι συνέπειες που επιβάλετε είναι σκληρές;

Αν και είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς κανόνες, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Αντί να παίρνετε μια αυταρχική στάση για τα πάντα, δείξτε προθυμία να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας ανάλογα με την περίσταση.

Το παιδί σας λέει πολλά ψέματα

Η σκληρή πειθαρχία μετατρέπει τα παιδιά σε καλούς ψεύτες. Εάν είστε πολύ αυστηροί, το παιδί σας είναι πιθανό να πει ψέματα σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τιμωρία.

thetikes-fraseis-paidia.jpg

Το παιδί σας έχει περισσότερους περιορισμούς από άλλα παιδιά

Προφανώς και δεν είναι κακό να έχετε διαφορετικούς κανόνες από τους άλλους γονείς. Αλλά, αν είστε πάντα ο πιο αυστηρός σε σχέση με τους υπόλοιπους, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι προσδοκίες σας παραείναι υπερβολικές.

Δε δείχνετε ανοχή στα ανόητα παιχνίδια

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τα αστεία και ανόητα παιχνίδια. Ακόμα κι αν τα θεωρείτε εκνευριστικά και κουραστικά είναι σημαντικό να απολαμβάνετε τη στιγμή και να διασκεδάζετε μερικές φορές.

Εκνευρίζεστε με την έλλειψη πειθαρχίας των άλλων

Οι αυστηροί γονείς συχνά δυσκολεύονται να ανεχθούν τον τρόπο που οι παππούδες χειρίζονται μια κακή συμπεριφορά του παιδιού ή που ο δάσκαλος επιβάλει την τάξη. Όμως, τα παιδιά είναι καλό να εκτίθενται σε ενήλικες που έχουν διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικούς τύπους πειθαρχίας.

thimos-efivou-me-patera.jpg

Έχετε μια μεγάλη λίστα κανόνων

Οι κανόνες είναι καλοί αρκεί να μην είναι υπερβολικοί. Γι΄αυτό καθιερώστε απλούς κανόνες και τους πιο σημαντικούς, κοινώς αυτούς που θέλετε να θυμάται το παιδί σας.

Το παιδί σας έχει λίγο χρόνο για διασκέδαση

Πολλά παιδιά τρέχουν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όμως είναι σημαντικό να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους γιατί αλλιώς θα ασφυκτιούν.

Γκρινιάζετε πολύ

Η γκρίνια εμποδίζει τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους συμπεριφορά. Αν γκρινιάζετε στο παιδί σας για τα πάντα, από το πότε να κάνει τα μαθήματά του μέχρι το πότε πρέπει να εξασκηθεί στο πιάνο, δεν θα μάθει να κάνει αυτά τα πράγματα μόνο του.

Δίνετε συνεχώς οδηγίες ( ή εντολές)

Εάν όλη την ώρα λέτε στο παιδί σας , «Κάθισε σωστά», «Σταμάτα να σέρνεις τα πόδια σου» «Μην τρως τόσο γρήγορα», σταδιακά δεν θα σας δίνει σημασία.

agxomeno-paidi-sxoleio.jpg

Δεν αφήνετε τα παιδιά να κάνουν τα πράγματα με τον τρόπο τους

Μερικές φορές οι αυστηροί γονείς ζητούν από τα παιδιά να κάνουν τα πάντα με συγκεκριμένο τρόπο. Αν και υπάρχουν φορές που τα παιδιά χρειάζονται εκπαίδευση από ενήλικες, είναι σημαντικό να επιτρέπετε την ευελιξία και τη δημιουργικότητα.

Επαινείτε το αποτέλεσμα αντί για την προσπάθεια

Οι αυστηροί γονείς συνήθως δεν κάνουν πολλούς επαίνους. Επιφυλάσσουν το « μπράβο» για την τελειότητα και όχι για την προσπάθεια. Εάν επαινείτε το παιδί σας μόνο για το ότι πήρε άριστα ή για το ότι σημείωσε τα περισσότερα γκολ στο παιχνίδι, είναι πιθανό να πιστεύει ότι η αγάπη σας εξαρτάται από τις υψηλές επιδόσεις του.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved