Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί μας είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να του δώσουμε

Είναι πλέον ένα από τα τετριμμένα θέματα προς συζήτηση, έχει τονιστεί από κάθε επιστήμη, έχει ερευνηθεί τόσο πολύ...

Χρύσα Παπακυργιάκη
Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί μας είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να του δώσουμε

Κι όμως δεν σταματά η ανάγκη να το επαναλαμβάνουμε: ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί μας είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να του δώσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να το θεωρούμε δώρο αλλά μια ευθύνη, μια υποχρέωση που πρέπει να ακολουθούμε εάν θέλουμε να λεγόμαστε "γονείς".Οχι υποχρέωση με την αρνητική έννοια του όρου, όχι δηλαδή αγγαρεία αλλά οφείλουμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας.

Δεν μπορούμε φυσικά να μην έχουμε τηλεόραση και tablet στο σπίτι για να μην έρθουν σε επαφή. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και ειλικρινά δεν το βρισκω και βοηθητικό για τη νέα γενιά το να μην έχει επαφή με την τεχνολογία.

Όμως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να γίνεται αλόγιστη χρήση και άνευ εποπτείας. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν ως "νταντά" την τηλεόραση και θεωρούν ότι είναι μέσο εκμάθησης για το παιδί.

poiotikos xronow

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Ο πρωταρχικός φορέας μάθησης για το παιδί ειδικά στις μικρές ηλικίες είναι ο γονέας και το βιβλίο. Η καθοδήγηση είναι το άλφα και το ωμέγα. Η καθοδήγηση με σεβασμό και ελευθερία κινήσεων φυσικά, όχι επιβολή.

Περνάμε επομένως ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας και του προσφέρουμε τις ευκαιρίες να διδαχτεί γύρω από τη ζωή.

Κάθε βόλτα, κάθε τραγούδι, κάθε βιβλίο, κάθε κομματάκι πλαστελίνης είναι πηγή μάθησης για το μικρό σας και το ξέρετε καλά. Μην θυσιάζετε λοιπόν τίποτε από αυτά για μια εκπομπή ή ένα κινητό.

Ναι, φυσικά και έχετε δικαίωμα στον προσωπικό σας χρόνο, φυσικά και είστε ακόμη αυτοί που ήσασταν πριν γίνετε γονείς αλλά ταυτόχρονα και όλα έχουν αλλάξει...

Έτσι δεν είναι;

Ο χρόνος πετάει μην το ξεχνάμε...

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved