Πώς να διατηρήσουν οι γονείς τη σχέση τους ζωντανή

Η οικογένεια είναι για τους περισσοτέρους ανθρώπους η απόλυτη ευτυχία...

Χρύσα Παπακυργιάκη
Πώς να διατηρήσουν οι γονείς τη σχέση τους ζωντανή

Παιδιά να τρέχουν μέσα στο σπίτι, οικογενειακές εκδρομές, ταινίες, βόλτες με τα παιδιά τα σαββατοκύριακα για να χαλαρώσουν από το κουραστικό τους πρόγραμμα.

Τρέχοντας δεξιά κι αριστερά με το παιδί ξεχνάμε ίσως την άλλη μας ιδιότητα, αυτή του συντρόφου. Πολλά ζευγάρια κάνοντας οικογένεια, απομακρύνονται συναισθηματικά και κατόπιν αποξενώνονται πλήρως με αποτέλεσμα το διαζύγιο ή την απλή συμβίωση.

Η οικογένεια σαν ομάδα απορροφά τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο μας και το ζευγάρι χάνει την έλξη του. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Αρχικά πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένα στάδιο απολύτως φυσιολογικό αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρόκειται για "στάδιο", δηλαδή μια προσωρινή κατάσταση. Θα παρέλθει αλλά πρέπει να το δουλέψουμε με το ζευγάρι μας.

Κάποια βήματα για να αναθερμάνουμε τη σχέση μας είναι:

  1. Κανονίστε μια έξοδο μόνο οι δυο σας τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Ακόμη κι αν νιώθετε κουρασμένοι ή δεν έχετε όρεξη κάντε το και θα νιώσετε αμέσως καλά!
  2. Μείνετε για λίγο μόνοι μόλις κοιμηθούν τα παιδιά: μιλήστε, βάλτε μια αγαπημένη ταινία ή σειρά, πιείτε ένα κρασί ή ένα ζεστό τσάι παρέα.
  3. Βρείτε ένα κοινό χόμπυ: πεζοπορία, γυμναστική, χορός, κάτι θα βρείτε που θα σας κρατήσει κοντά σαν ζευγάρι.
  4. Ντυθείτε όμορφα και κάντε μια βόλτα στην πόλη σας σαν ραντεβού. Πάρτε ένα παγωτό στο χέρι, ένα ρόφημα και κάντε μια βόλτα πιασμένοι χέρι χέρι.
  5. Φτιάξτε το αγαπημένο του/της φαγητό. Θυμηθείτε τα χρόνια που ζούσατε σαν σύντροφοι και όχι σαν γονείς.

Οπως όλες οι σχέσεις, έτσι και ο γάμος θέλει δουλειά και αφοσίωση. Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας και φροντίζουμε να είμαστε αυθεντικοί. Με λίγη θέληση και διάλογο όλα γίνονται ευκολότερα!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved