Γιατί κάποια παιδιά προτιμούν τον έναν γονιό περισσότερο από τον άλλο;

Τα περισσότερα νήπια μεταξύ 18 και 24 μηνών, περνούν από μια φάση όπου προτιμούν περισσότερο τον έναν γονιό από τον άλλο.

Γιατί κάποια παιδιά προτιμούν τον έναν γονιό περισσότερο από τον άλλο;

Και ενώ μπορεί να είναι όμορφο να είσαι ο γονιός που το παιδί διαλέγει και θέλει να είναι μαζί, τι γίνεται όταν είσαι εκείνος που απορρίπτει;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η φάση δεν θα διαρκέσει για πάντα και δεν χρειάζεται να το «πάρετε» προσωπικά. Ο εγκέφαλος του παιδιού σας αναπτύσσεται και μπορεί να επικεντρωθεί σε μόνο μία σχέση κάθε φορά. Για αυτό και τα μωρά δεν θέλουν τον έναν από τον άλλο γονιό. Έπειδή δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να επικεντρωθούν και στους δύο γονείς.

Εάν το παιδί σας δείχνει έντονη προτίμηση για έναν γονέα αντί τον άλλο, ορίστε κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Είναι εντάξει να έχετε τον έλεγχο (μερικές φορές)

Ενώ είναι εντάξει το μικρό σας να δείχνει την προτίμησή σου σε εσάς όταν παίζετε και όχι στον μπαμπά, εσείς θα πρέπει να επιμένετε ο μπαμπάς να είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Ωστόσο, αν το παιδί σας έχει τη συναισθηματική ανάγκη και θέλει μόνο εσάς κοντά του, μην του στερήσετε την παρουσία σας και την αγκαλιά σας, ενδώστε.

Μοιραστείτε τη φροντίδα του παιδιού

Εάν μόνο εσείς ασχολείστε με το παιδί, τότε προφανώς και θα σας συνηθίσει και προφανώς θα θέλει εσάς περισσότερο από τον μπαμπά. Ωστόσο, εάν εμπλέξετε και τον μπαμπά στην καθημερινή φροντίδα - ρουτίνα, τότε το παιδί θα μάθει ότι η μαμά και ο μπαμπάς μοιράζονται αυτά τα καθήκοντα. Για παράδειγμα φτιάξτε ένα πρόγραμμα όπου εσείς για παράδειγμα θα το ταΐζετε, θα του κάνετε μασάζ, θα παίζετε και ο μπαμπάς θα το κάνει μπάνιο και θα το βάζει για ύπνο!

Γίνετε και οι δύο διασκεδαστικοί

Τις περισσότερες φορές ο ένας γονιός είναι πιο διασκεδαστικός από τον άλλο, για αυτό και το παιδί θέλει να περνά περισσότερο χρόνο μαζί του. Σκεφτείτε τι διασκεδαστικό μπορείτε να κάνετε μαζί εσείς και ο σύντροφός σας, έτσι ώστε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι και οι δύο γονείς του είναι διασκεδαστικοί.

Δείξτε αγάπη άνευ όρων

Μπορεί να θέλετε να δείξετε στο μικρό σας ότι νιώθετε άσχημα που σας απορρίπτει, όμως φανείτε δυνατή. Δείξτε του ότι το αγαπάτε ούτως ή άλλως ακόμη και αν δεν σας θέλει. Σε λίγο καιρό το μικρό σας θα ξεπεράσει αυτή τη φάση που περνάει και θα είναι έτοιμο να σας δεχθεί και να χτίσει το δέσμο του μαζί σας.

Να έχετε υπομονή

Μην αγχώνεστε και μη λυπάστε. Όπως είπαμε φάση είναι και θα περάσει. Τα παιδιά μπορεί στην αρχή να δείχνουν προτίμηση στον έναν γονιό από τον άλλο, όμως αργότερα αγαπούν και τους δύο πάρα πολύ. Η αγάπη τους δεν μοιράζεται αλλά πολλαπλασιάζεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved