Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι γίνονται γονείς

Το να είσαι σωστός γονιός απαιτεί συνεχή προσπάθεια, χρόνο και κόπο.

 

Κυρίως όμως χρειάζεται θάρρος να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να τα αποδέχεσαι, να τα διορθώνεις και να μπορείς να πεις συγγνώμη.

Γιατί το να είσαι γονιός δεν σημαίνει ότι είσαι υπερ-ήρωας.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και παιδοψυχίατρο Edward M.Hallowell, συγγραφέα του βιβλίου «Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι γονείς», εκδόσεις Μεταίχμιο, θα πρέπει να καταρρίψουμε όλοι μας και πρώτοι οι γονείς κάποιους μύθους που υπάρχουν και συντηρούνται εδώ και χρόνια.

Ποιοι είναι αυτοί:

Οι γονείς δεν έχουν τόσο έλεγχο ή επιρροή όσο νομίζουν

Αυτό είναι καλό. Σημαίνει ότι τα παιδιά μας θα επιβιώσουν από τα λάθη μας.

Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος να μεγαλώνεις παιδιά

Αν ακούτε αντιφατικές συμβουλές, (λίγη τηλεόραση, καθόλου τηλεόραση, πρόγραμμα στον ύπνο, θα το βρει μόνο του το πρόγραμμα στον ύπνο), μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος. Συζητήστε λοιπόν με τους φίλους σας, με τον παιδίατρό σας ή με οποιονδήποτε άλλο που εμπιστεύεστε και αποφασίστε στην πορεία μόνοι σας. Σχετικά με τις αποφάσεις εκείνες που πραγματικά έχουν βαρύτητα, θα δείτε ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν. Για τις υπόλοιπες δεν έχει σημασία θα τι κάνετε.

Δεν χρειάζεται να είναι οι γονείς υπόδειγμα ψυχικής υγείας για να γίνουν εξαιρετικοί γονείς

Μπορεί να έχετε πολλές ανασφάλειες ή εμμονές όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε εξαιρετικοί γονείς.

Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε πιστά την κάθε επιστημονική έρευνα

Θα διαπιστώσετε ότι είναι τόσες πολλές και συχνά αντιφατικές που μπορεί να μπερδευτείτε. Από την άλλη όμως, αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας σωστός τρόπος. Μερικές θα τις θυμάστε και μερικές όχι. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν θα σας εξετάσει κανείς για όσα έχετε διαβάσει. Τα άρθρα των περισσότερων περιοδικών στοχεύουν απλώς να δώσουν ένα στήριγμα, όχι να σας κάνουν να νιώθετε ως αδιάβαστοι μαθητές.

Η μοίρα του παιδιού σας δεν είναι εξ ολοκλήρου γραμμένη στα γονίδιά του

Ούτε όμως είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια σας. Η φύση και η ανατροφή αλληλοσυμπληρώνονται. Τα γονίδια παίζουν ρόλο, όπως και οι εμπειρίες της ζωής.

Διαβάστε επίσης

Τι χρειάζονται τελικά τα παιδιά από τους γονείς τους περισσότερο;
Έτσι καταστρέφεις το παιδί σου και δεν το καταλαβαίνεις

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved