Τι κάνω αν δεν θέλω να δουν τα παιδιά μου κάποιες δημοσιεύσεις στα social media;

Η σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κάτι ιδιαίτερα απλό.

Τι κάνω αν δεν θέλω να δουν τα παιδιά μου κάποιες δημοσιεύσεις στα social media;

Του Δημήτρη Μαλλά

Και μέχρι τώρα οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο θέμα ότι τα παιδιά δεν θέλουν οι γονείς τους να βλέπουν τι δημοσιεύουν στο facebook, το Instagram ή σε κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μήπως, όμως, θα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την ακριβώς αντίθετη περίπτωση; Είστε βέβαιοι ότι θέλετε τα παιδιά σας να δουν όλα όσα έχετε δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια στα social media;

internet

Η εμπειρία είναι προσωπική και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που βρέθηκε αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι στο facebook από το 2009, έχω εδώ και μερικά χρόνια Instagram και γενικώς -λόγω και επαγγελματικής ενασχόλησης, είμαι σχετικά ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κόρη μου είναι 13 ετών και τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει να αποκτά λογαριασμούς στα social media. Η αρχή έγινε από το Instagram και μάλιστα ήμουν από τους πρώτους που συνδέθηκαν μαζί της, προκειμένου να έχω και έναν έλεγχο του τι δημοσιεύει. Ξαφνικά, όμως, άρχισε να ζητά να ακολουθήσει και… φίλους μου! Και ένας από τους φίλους μου, τον οποίο τον γνωρίζει η κόρη μου, με παίρνει και μου λέει: «Δημήτρη, η κόρη σου θέλει να με ακολουθήσει στο Instagram». Η απάντηση μου ήταν «ΟΚ, εσύ αποφασίζεις αν θες να της το επιτρέψεις ή όχι». Και αμέσως μου λέει κάτι που με προβλημάτισε ιδιαίτερα: «Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να ψάξω να βρω τι φωτογραφίες έχουμε ανεβάσει μαζί, μήπως υπάρχει κάτι που δεν θα ήθελες να δει η κόρη σου…».

socialmedia1

Εκείνη τη στιγμή ήταν που άρχισα να αναρωτιέμαι τι υλικό έχω δημοσιεύσει στα social media. Και κυρίως κατά πόσον αυτό το υλικό θα ήθελα να το δει η κόρη μου. Όταν «ανεβάζεις» μία φωτογραφία μπορεί να μην το σκέφτεσαι αυτό, αλλά αν έχεις παιδιά, μάλλον θα πρέπει να αρχίζεις να το σκέφτεσαι. Και για να είμαι ειλικρινής πλέον είμαι λίγο πιο προσεκτικός, χωρίς να σημαίνει ότι έχω «ανεβάσει» ποτέ κάτι για το οποίο να ντρέπομαι ή μετά από μερικά χρόνια να αισθάνομαι άσχημα. Αλλά, πλέον, στο Διαδίκτυο τα πάντα μένουν, οπότε θα πρέπει να είσαι λίγο πιο προσεκτικός από ό,τι συνήθως, αν έχεις παιδιά (σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται). Διότι, για παράδειγμα, αν είναι 6-7 ετών, αυτό σημαίνει ότι σε 6-7 χρόνια θα έχουν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και επειδή θα θες να είσαι συνδεδεμένος μαζί τους, θα έχουν πρόσβαση και εκείνα στο δικό σου υλικό.

Αν έχεις «ανεβάσει» κάτι για το οποίο δεν είσαι και τόσο περήφανος/η και δεν θα ήθελες να το δουν τα παιδιά σου, καλό είναι να το «κατεβάσεις». Αν και η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι ότι όταν τα παιδιά σου το δουν αυτό το υλικό, να είσαι ειλικρινής απέναντί τους. Το «κλειδί» σε όλα όσον αφορά στη σχέση γονιού – παιδιού αναφορικά με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του είναι να υπάρχει συνεχής και ορθή επικοινωνία με το παιδί. Διότι θα είναι πραγματικά δύσκολη η θέση σου ως γονιού όταν η κόρη σου «ανεβάσει» μία φωτογραφία ή ένα video που ενδεχομένως να μην έπρεπε και όταν πας να τη μαλώσεις, να γυρίσει και να σου πει «και εσύ έχεις ανεβάσει κάτι αντίστοιχο». Αν έχεις ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα εξαρχής και με ειλικρίνεια, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ λιγότερα.

Διαβάστε επίσης

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να μην είναι το παιδί του συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη
Πιο επικίνδυνο απ' όσο νομίζουν οι γονείς το cyberbullying

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved