Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να μην είναι το παιδί του συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη

Τα σημερινά παιδιά είναι πολύ διαφορετικά από τα παιδιά που όλοι ήμασταν κάποτε…τα παιχνίδια στο δρόμο, η μπάλα, το κρυφτό ακόμη και μια βόλτα σε θέατρο ή σινεμά έχει πλέον δώσει τη θέση της σε παιχνιδομηχανές, κινητά τηλέφωνα και tablets.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να μην είναι το παιδί του συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη

Και φυσικά όλα τελευταίας τεχνολογίας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν και έχουν πάθει εθισμό στη χρήση τους και η υπερβολική χρήση τους προκαλεί προβλήματα στην μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών και θέματα επιθετικότητας, διάσπασης προσοχής και πιθανές μαθησιακές δυσκολίες.

Καλό είναι λοιπόν να θέσετε κάποιους κανόνες στη χρήση τους για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα:

Κάντε ένα είδος ανταλλαγής

Εάν θέλει να παίξει μια ώρα με το tablet , συμφωνείστε να διαβάσει και μια ώρα κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο ή τα μαθήματά του.

Ρυθμίστε του πού και το πότε

Είναι καλό τα παιδιά να παίρνουν στα χέρια τους αυτά τα gadgets μέσα στο σαββατοκύριακο και όχι τις καθημερινές. Επίσης θέστε τους κανόνες για το πού μπορούν να παίζουν: για παράδειγμα καλό είναι να μην παίζουν στο τραπέζι ή σε κάποια επίσκεψη.

Κανόνας στο αυτοκίνητο

Τα οικογενειακά ταξίδια είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία και πραγματικά αξίζει να παλέψετε γι αυτήν: ορίστε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να ασχολούνται τα παιδιά σας με κινητά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Ένα δεκάλεπτο και μετά να σταματάει για μισή ώρα είναι μια καλή αρχή.

Ρυθμίστε το τι βλέπουν ή παίζουν

Μεγάλη προσοχή σε αυτό. Δεν χρειάζεται θεωρώ να πούμε περισσότερα, βάλτε φίλτρα που ορίζουν τι δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται στο διαδίκτυο και μεγάλη προσοχή στην καταλληλότητα των παιχνιδιών που τους αγοράζετε.

Εάν δείτε στο πίσω μέρος τα περισσότερα παιχνίδια είναι για ηλικίες 18+ αλλά κανείς δεν φαίνεται να το υπολογίζει.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Ψυχολόγος- Ειδική παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Το παιδί μου είναι συνεχώς στο κινητό. Tι μπορώ να κάνω;
Μακριά τα κινητά τηλέφωνα από παιδιά κάτω των 12 ετών, λένε οι ειδικοί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved