Ποτέ μην πείτε ψέματα στο παιδί, κάνοντάς το να ανυπομονεί για κάτι που δεν θα γίνει ποτέ

Τα σχολεία κλείνουν και πολλοί γονείς ανησυχούν για το πώς θα περάσουν τόσες ώρες και μέρες με τα παιδιά στο σπίτι, χωρίς να έχουν τίποτε να κάνουν και εάν υπάρχουν πολλά παιδιά το πεδίο μάχης είναι κάτι δεδομένο στο μυαλό τους. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε με τρόμο τον ερχομό του καλοκαιριού και μάλιστα μπροστά στο παιδί σας. 

Ποτέ μην πείτε ψέματα στο παιδί, κάνοντάς το να ανυπομονεί για κάτι που δεν θα γίνει ποτέ

Είναι μια πολύ χαρούμενη περίοδος για εκείνο και δεν χρειάζεται να την χαλάσετε κάνοντάς το να νιώθει ανεπιθύμητο στο ίδιο του το σπίτι. Πολλοί γονείς δυσανασχετούν με τόση άνεση μπροστά στα παιδιά τους λες και είναι κέρινες κούκλες και δεν κατανοούν. Μαζέψτε λοιπόν τις όποιες αντιδράσεις σας για συζητήσεις όταν το παιδί δεν θα είναι μπροστά.

Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περνάει ευχάριστα η μέρα σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταρχάς, τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν σχέδια: μπορούν να συζητούν και να σχεδιάζουn ώρες ολόκληρες για τις όποιες καλοκαιρινές δραστηριότητες αποφασίσετε να κάνετε. Αλλά να το αποφασίσετε! Ποτέ μην πείτε ψέματα στο παιδί, κάνοντάς το να ανυπομονεί για κάτι που δεν θα γίνει ποτέ.

Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε μαζί με το παιδί ή ως οικογένεια και οργανωθείτε. Ναι...πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι το σπίτι δεν θα λάμπει όπως ίσως το χειμώνα, ότι θα σφουγγαρίζετε πιο συχνά και ότι δεν θα βλέπετε την αγαπημένη σας εκπομπή αλλά θα έχετε περάσει ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και θα έχετε κι εσείς γεμίσει μπαταρίες μέσα από τις όποιες εκδρομές ή δραστηριότητες κάνετε.

Summer

Παρακάτω αναφέρω κάποιες ιδέες που μπορείτε να κάνετε για να περάσετε ένα δημιουργικό και όμορφο καλοκαίρι με το παιδί σας:
1. Αγοράστε βιβλία και άλλες επιμορφωτικές δραστηριότητες για το σπίτι. Υπάρχουν πολλά βιβλία για μαθητές για το καλοκαίρι και υπάρχουν και πολλές δραστηριότητες προσχολικής ηλικίας. Έτσι θα απασχολούνται τα παιδιά και εσείς θα κάνετε τις όποιες δουλειές σας μέσα στο σπίτι.
2. Κανονίστε βραδιές: βραδιά pizza, βραδιά λουκουμάδων, βραδιά οικογενειακής ταινίας κ.α. Αυτά κάνουν χαρούμενο ένα παιδί και προσδίδουν ένα κάποιο ενδιαφέρον σε ουσιαστικά συνηθισμένες δραστηριότητες.
3. Δώστε στο παιδί κάποιες ευθύνες μέσα στο σπίτι. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το σύνδρομο της ελληνικής οικογένειας όπου τα παιδιά κάθονται μπροστά στην τηλεόραση όλη μέρα και η μητέρα τρέχει σαν κυνηγημένη να προλάβει όλες τις δουλειές. Δώστε στο παιδί σας μια ευθύνη μέσα στο σπίτι, για παράδειγμα να ταϊζει το κατοικίδιό σας, να στρώνει το κρεβάτι του ή να ξεδιαλέξει τα βιβλία του τώρα που θα αλλάξει τάξη. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί απασχολείται με κάτι, μαθαίνει να έχει μια ευθύνη και από την άλλη εσείς διώχνετε μια ευθύνη από το κεφάλι σας. Προσοχή μόνο να μην είστε αυστηρή και επικριτική στο παιδί. Δεν είναι ο στόχος σας να βρείτε έναν μικρό βοηθό αλλά να δείξετε κάτι στο παιδί σας.
4. Βγείτε έξω: στα παιδιά αρέσει να πηγαίνουν βόλτες στο πάρκο, στην παιδική χαρά αλλά και στα μαγαζιά μαζί σας. Τους δίνετε μια πληθώρα ερεθισμάτων και βλέπει πως λειτουργεί ο κόσμος. Όλα είναι ευκαιρία να διδάξετε κάτι στο παιδί σας.
5. Παίξτε: παίξτε κουκλοθέατρο, επιτραπέζια, κρυφτό ή σκοτεινό δωμάτιο...παίξτε με το παιδί σας και φτιάξτε αναμνήσεις για εκείνο.
6. Πηγαίνετε στη θάλασσα: όποτε μπορείτε να πηγαίνετε τα παιδιά στην παραλία να παίζουν, να κολυμπούν, να ξεδίνουν. Είναι χαλαρωτικό και για εσάς.

Μην περιμένετε μόνο τις διακοπές.

Καλή διασκέδαση λοιπόν!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved