13 σημάδια ότι ο σύντροφός σου θα γίνει καλός γονιός, σύμφωνα με ειδικούς

Ποια είναι τα 13 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου θα γίνει εξαιρετικός γονιός, σύμφωνα με τους ειδικούς;

13 σημάδια ότι ο σύντροφός σου θα γίνει καλός γονιός, σύμφωνα με ειδικούς
Bigstock

Αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας θα μπορούσε να γίνει καλός γονιός; Είτε σκέφτεστε να κάνετε παιδιά είτε έχετε ήδη, είναι φυσιολογικό να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το άλλο σας μισό διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να προσφέρει ένα σταθερό, ασφαλές και γεμάτο αγάπη περιβάλλον στο παιδί σας.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η επιτυχία στη γονεϊκότητα δεν εξαρτάται μόνο από την αγάπη αλλά και από την επικοινωνία, τη συνέπεια, τη συναισθηματική ωριμότητα και τη συνεργασία. Σύμφωνα με την Dalad Srisuppak, PhD, LMHC, μια ειδικό ψυχικής υγείας, η ύπαρξη δομής και σταθερότητας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών.

Για να σας βοηθήσουμε να αξιολογήσετε αν ο/η σύντροφός σας έχει τα κατάλληλα προσόντα, συμβουλευτήκαμε ειδικούς που μας αποκάλυψαν τα 13 πιο σημαντικά «green flags» («πράσινες σημαίες») που δείχνουν ότι κάποιος θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικός γονιός.

Χρειάζεται ένα «χωριό» για να μεγαλώσει ένα παιδί

mpampas-me-paidi-paizoun-(1).jpg

Θα μπορούσε να γίνει καλός γονιός;

Έχει πάθος για τη γονεϊκότητα και τα παιδιά: Ενδιαφέρεται πραγματικά για την ευημερία των μελλοντικών του παιδιών. Προσεγγίζει τη γονεϊκότητα με προσοχή και πρόθεση. Επικεντρώνεται στο καλύτερο για τους άλλους, όχι μόνο στο τι τον/την βολεύει.

Διατηρεί αισιοδοξία και ανθεκτικότητα: Αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με θετική στάση και διδάσκει στα παιδιά πώς να ξεπερνούν τις προκλήσεις και να αναπτύσσουν ψυχική ανθεκτικότητα.

Ισορροπεί τα όρια με την ευελιξία: Θέτει σαφή όρια για σταθερότητα και ασφάλεια. Είναι ανοιχτός/ή στην αναθεώρηση ιδεών και τη συνεργασία σε δύσκολες καταστάσεις.

Δείχνει συναισθηματική νοημοσύνη και αυτογνωσία: Κατανοεί και διαχειρίζεται τα συναισθήματά του/της. Επιδεικνύει ενσυναίσθηση και αυτογνωσία , αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο των ενεργειών του/της.

Χειρίζεται αποτελεσματικά τις συγκρούσεις: Λύνει τις διαφωνίες με σεβασμό και εποικοδομητικότητα. Χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «νιώθω» αντί για κατηγορίες. Ακούει ενεργά και θέτει ερωτήσεις για να κατανοήσει τον/την σύντροφό του/της.

Ζητά βοήθεια όταν χρειάζεται: Αναγνωρίζει πότε είναι απαραίτητο να ζητήσει βοήθεια από επαγγελματίες. Είναι πρόθυμος/η να συνεργαστεί με τρίτους για την επίλυση προβλημάτων.

Τηρεί τις δεσμεύσεις του/της: Λαμβάνει υπεύθυνες αποφάσεις με βάση τη λογική και τις μελλοντικές συνέπειες. Είναι συνεπής και αξιόπιστος/η στις υποχρεώσεις του/της.

Οι καλοί γονείς έχουν αυτά τα 2 χαρακτηριστικά, λέει ψυχολόγος με σπουδές στο Ivy League

Λειτουργεί ως ομαδικός παίκτης: Βάζει τις ανάγκες της οικογένειας πάνω από τον εαυτό του/της. Συνεργάζεται με τον/την σύντροφο και υποστηρίζει το δίκτυο υποστήριξης της οικογένειας.

Προάγει μια υγιή και αξιόπιστη σχέση: Στηρίζει τη θετική σχέση μεταξύ των παιδιών και των δύο γονέων. Είναι αξιόπιστος/η και τηρεί τις υποσχέσεις του/της.

Επιδιώκει ανοιχτή και υγιή επικοινωνία: Εκφράζει ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του/της και επιδεικνύει δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης και επίλυσης προβλημάτων.

Δείχνει αμοιβαίο σεβασμό: Σέβεται τη γνώμη και τις αποφάσεις του/της συντρόφου και ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συλλογική λήψη αποφάσεων.

Παρέχει συναισθηματική υποστήριξη: Αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες του/της συντρόφου και υποστηρίζει πρακτικά και συναισθηματικά την οικογένεια.

Επιδεικνύει υπομονή: Κατανοεί ότι η γονεϊκότητα απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση και προσπάθεια.

mpampas-kai-anaptixsi-paidiou.jpg

Προειδοποιητικά σημάδια ότι κάποιος ίσως να μην είναι έτοιμος για τη γονεϊκότητα

  • Δυσκολεύεται να φτάσει σε συμφωνία ή αποφεύγει τις συγκρούσεις.

  • Δεν επικοινωνεί με συνέπεια ή παρακρατεί σημαντικές πληροφορίες.

  • Έχει δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων και στην αυτογνωσία.

  • Δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και προσωπικής ευθύνης.

  • Είναι αναξιόπιστος/η στις δεσμεύσεις και στις υποχρεώσεις του/της.

  • Έχει ιστορικό επιβλαβών συμπεριφορών όπως ενδοοικογενειακή βία ή κατάχρηση ουσιών.

Η γονεϊκότητα στην ψηφιακή εποχή

Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορείτε να αξιολογήσετε αν ο/η σύντροφός σας διαθέτει τις απαραίτητες ποιότητες για να γίνει ένας υποστηρικτικός και στοργικός γονέας.

Πηγή: parents

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved