Ο αντίκτυπος ενός υγιούς γάμου στα παιδιά

Ένας υγιής γάμος είναι η βάση για ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα επιτρέψει στα παιδιά να «ανθίσουν».

Ο αντίκτυπος ενός υγιούς γάμου στα παιδιά

Ένας υγιής γάμος δεν έχει οφέλη μόνο για το ζευγάρι αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Είναι θεμέλιο για υγιείς οικογενειακές σχέσεις και για ένα οικογενειακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αλληλοκατανόηση και αγάπη.

Πώς ένας υγιής γάμος επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών

Μελέτες που βασίζονται σε έρευνες των τελευταίων 30 ετών δείχνουν ότι τα παιδιά που ζουν με τους παντρεμένους βιολογικούς τους γονείς έχουν καλύτερη φυσική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη.

Το Institute for Family Studes υποστηρίζει επίσης σε έκθεσή του ότι ένα υγιής γάμος επηρεάζει τα παιδιά και την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον και με τους δύο τους γονείς είναι πιο πιθανό να περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους και να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με σταθερότητα. Επίσης, συγκρίνοντας τα παιδιά των οποίων οι γονείς συζούν αλλά δεν είναι παντρεμένοι, η έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες να χωρίσουν οι γονείς τους, είναι διπλάσιες. Άλλα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν έναν υγιή γάμο είναι τα εξής:

  • Έχουν καλύτερη σχέση με τον πατέρα ο οποίος συμμετέχει πιο ενεργά στην ανατροφή του παιδιού
  • Έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία
  • Μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με περισσότερη οικονομική άνεση που τους δίνει περισσότερες δυνατότητες σχετικά με εξωσχολικές δραστηριότητες κτλ.
  • Έχουν συνήθως καλύτερες σχολικές επιδόσεις
  • Έχουν περισσότερες πιθανότητες να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμιο
Family relaxing on sofa

Τα οφέλη είναι φυσικά πολλά και για το ζευγάρι.

Σύμφωνα με το Webmed, ένα υγιής γάμος κάνει καλό στην υγεία. Ο ψυχολόγος John Gottman αναφέρει:

«Υπάρχουν οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ένας καλός και υγιής γάμος σημαίνει λιγότερες πιθανότητες καταθλιψης, λιγότερη άγχος, λιγότερες φοβίες. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι συνεπάγεται ακόμα και λιγότερους τραυματισμούς από μικροατυχήματα».

Όσο για το πώς ένας γάμος θα αντέξει στον χρόνο; Ο dr Woodfellow προτείνει στο Webmed:

  • Μιλάτε ο ένας στον άλλο κάθε μέρα. «Είναι σημαντικό ο ένας να ενδιαφέρεται και να μαθαίνει για την ημέρα του άλλου. Είναι ποιοτικός χρόνος για ένα ζευγάρι».
  • Να λέτε όμορφα πράγματα ο ένας στον άλλον. Κάντε κομπλιμέντα, κανένας δεν τα βαριέται ποτέ.
  • Προσπαθήστε να έχετε απορριπτική συμπεριφορά.
  • Φροντίστε να έχετε τις δικές σας μικρές συνήθειες και κώδικα επικοινωνίας. Δημιουργούν ένα ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό δέσιμο.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved