Back to school: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς τις πρώτες μέρες του σχολείου

«Αθώα» λάθη που έχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.

Back to school: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς τις πρώτες μέρες του σχολείου

Τι να προσέξετε τις πρώτες μέρες του σχολείου.

Bigstock

Οι πρώτες μέρες του σχολείου είναι περίοδος προσαρμογής για παιδιά και γονείς. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να συνηθίσουν τη νέα ρουτίνα, το νέο καθημερινό πρόγραμμα, τη νέα συνθήκη. Το άγχος είναι φυσικά αναπόφευκτο και πολλές φορές οι υπερσυναισθηματικές αντιδράσεις των γονιών μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά.

Δεν είναι όμως και το μόνο λάθος στο οποίο μπορεί να υποπέσουν οι γονείς. Παρακάτω τα πιο συνήθη λάθη που ίσως κάνετε κι εσείς τις πρώτες μέρες του σχολείου.

Δεν προετοιμάζουν το παιδί κατάλληλα

Μιλήστε στο παιδί για το τι μπορεί να συναντήσει στο σχολείο τις πρώτες μέρες, για τα μαθήματα, το περιβάλλον, τους δασκάλους, τα άλλα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα έχει μία γενική ιδέα για το τι να περιμένει και παράλληλα δεν θα νιώθει μόνο σε αυτή τη μετάβαση.

epistrtofi-sto-sxoleio.jpg

Δεν διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα

Τις πρώτες μέρες στο σχολείο είναι απόλυτα λογικό να νιώθετε άγχος, συγκίνηση, ακόμα και φόβο. Καλό είναι να μην δείχνετε τα συναισθήματα αυτά στα παιδιά δεδομένου ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για εκείνα να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα. Προετοιμάστε το παιδί για όσα πιθανά συναντήσει στο σχολείο, αλλά χωρίς να του μεταφέρετε ανησυχίες και άγχη δικά σας.

Νομίζουν ότι η προσαρμογή στο σχολείο γίνεται σε μία μέρα

Ανάλογα με τον χαρακτήρα του παιδιού, την ηλικία του και άλλους παράγοντες, η προσαρμογή στο σχολείο μπορεί να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην έχετε δεδομένο ότι το παιδί θα προσαρμοστεί στη νέα καθημερινή του ρουτίνα και περιβάλλον από την πρώτη κιόλας μέρα.

proti-mera-sto-sxoleio-fraseis.jpg

Ο αποχαιρετισμός διαρκεί πολλή ώρα

Ο αποχαιρετισμός στο σχολείο πρέπει να διαρκεί τόσο-όσο, ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σύντομος, ούτε χρονοβόρος, αλλά να διαρκεί τόσο ώστε τα παιδιά αφενός να μην νιώθουν εγκατάλειψη και αφετέρου να μην δυσκολευτούν περισσότερο να αποχωριστούν τη μαμά ή τον μπαμπά.

Με πληροφορίες από youaremom.com

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved