Πρώτες ημέρες στο σχολείο: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς

Οι γονείς τις πρώτες ημέρες του σχολείου λόγω άγχους και ανησυχίας κάνουν ορισμένα λάθη.

Πρώτες ημέρες στο σχολείο: Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς
Bigstock

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι αγχωτική για τα παιδιά, ειδικά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας.

Οι υπερσυναισθηματικές αντιδράσεις είναι συνηθισμένες και οι γονείς καλούνται να τις διαχειριστούν αποφεύγοντας ωστόσο και οι ίδιοι ορισμένα λάθη που κάνουν, ειδικά τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Δεν ελέγχουν τα συναισθήματά τους

Πολλά παιδιά όταν πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο ή επιστρέφουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έχουν μια άρνηση. Κλαίνε ή δεν θέλουν απλά να πάνε σχολείο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι συναισθηματικά φορτισμένα αλλά και οι γονείς που πρέπει να αφήσουν τα μικρά τους. Είναι άλλωστε σύνηθες φαινόμενο και οι δύο ν'αρχίζουν να κλαίνε στην είσοδο της αυλής του σχολείου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να ελέγξουν το άγχος τους καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτά τα συναισθήματα και αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο. Επίσης, το να παραμένουν στο σχολείο μέχρι το παιδί τους να σταματήσει το κλάμα δεν έχει αποτέλεσμα. Η καλύτερη επιλογή αφού το χαιρετήσουν είναι να επιστρέψουν στο αυτοκίνητο χωρίς να κοιτάξουν πίσω.

sxoleio-proti-mera.jpg

Δεν βοηθούν σωστά τα παιδιά να διαχειριστούν το χρόνο τους

Το να διδάξουν τα παιδιά την ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντικό αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος και αρκετή προσπάθεια μέχρι να δουν αποτελέσματα. Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να κάνουν τις εργασίες τους. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να τα δείξουν πώς να καθιερώσουν μια ρουτίνα που θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους.

Ακόμη και οι μαθητές γυμνασίου μπορεί να χρειαστούν παρακολούθηση και βοήθεια στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Αν οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους, η συμβολή τους στη διαχείριση του χρόνου και τον καθορισμό προτεραιοτήτων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.

Δείχνουν τους φόβους στα παιδιά

Ένα λάθος που κάνουν οι γονείς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στα παιδιά χωρίς να συνειδητοποιούν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν. Φυσικά, είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ορισμένα πράγματα, αλλά το να ανησυχεί για αυτά σίγουρα δεν το βοηθάει.

proti-mera-sxoleio.jpg

Φορτώνουν το πρόγραμμα του παιδιού με δραστηριότητες

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του σχολείου οι γονείς έχουν φροντίσει να γεμίσουν το πρόγραμμα του παιδιού με πλήθος δραστηριοτήτων: γλώσσα, μουσική, άθληση, κ.ο.κ. Όμως όσο πιο γεμάτο είναι το πρόγραμμά του τόσο μεγαλύτερη και η εξουθένωση. Ναι, οι δραστηριότητες είναι πολύ ωφέλιμες εάν το παιδί θέλει να τις κάνει, αλλά δεν πρέπει να καταλαμβάνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο του.

Πηγή: brightside.me

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved