Πώς να γίνετε το σωστό πρότυπο για το παιδί σας

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα θετικά πρότυπα. 

Πώς να γίνετε το σωστό πρότυπο για το παιδί σας

Ευτυχισμένη οικογένεια διαβάζει στο κρεβάτι.

Bigstock

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη , όρια και ένα πρότυπο προς μίμηση.

Και μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη ...υποψηφίων – από αθλητές και youtubers, μέχρι δασκάλους και τραγουδιστές– ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιρροή που ασκεί ο γονιός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αυτά που κάνουν οι γονείς τους παρά σε αυτά που λένε.

«Από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά παρακολουθούν τους γονείς τους και τους μιμούνται πριν καν αρχίσουν να μιλάνε», λέει η Shannon Erklin, PhD, κλινική ψυχολόγος στο Central DuPage Hospital.

Όταν λοιπόν εσείς φροντίζετε τον εαυτό σας, αναπτύσσεται υγιεινές συνήθειες, είστε ευγενικοί, έχετε φίλους, προσέχετε τη συμπεριφορά σας, αποτελείτε ένα καλό πρότυπο για το παιδί.

oikogeneia-(2).jpg

Γονείς μαζί με την κόρη τους στον καναπέ.

Bigstock

Οι τρόποι να είστε το σωστό πρότυπο είναι απλοί και καθημερινοί

Φροντίστε τον εαυτό σας

«Το να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα», λέει η Shannon Erklin τονίζοντας ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σας και δίνουν προτεραιότητα μεγαλώνοντας στις δικές τους ανάγκες.

Εκτιμήστε τη συναισθηματική σας υγεία

Το να διδάξετε στο παιδί σας να σέβεται και να διατηρεί τη συναισθηματική του υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα. Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού είναι δεξιότητες που ωφελούν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Ομοίως, μια υγιής προσέγγιση στα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και ο θυμός, είναι ένα θεμέλιο ωριμότητας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύβετε τον θυμό, τη λύπη ή την απογοήτευσή σας. Αντίθετα, το παιδί σας μπορεί να μάθει πώς τα εκφράζεται και τα αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Διατηρήστε υγιείς σχέσεις

Με την οικογένεια, τους φίλους και το ευρύτερο στενό περιβάλλον, διαμορφώστε τις σχέσεις που ελπίζετε να έχει το παιδί σας. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ένα σημαντικό μέρος της ενηλικίωσης. Να είστε αξιόπιστοι, πιστοί και προσεκτικοί. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα – το να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους άλλους, διδάσκει στο παιδί σας ότι και οι άλλοι άνθρωποι είναι σημαντικοί.

oikogenia.jpg

Γονείς διαβάζουν με τα παιδιά τους στο πάτωμα.

Θέστε στόχους

Δείξτε στο παιδί σας ότι οι στόχοι, μπορεί να είναι μεγάλοι ή μικροί και ότι ο καθένας έχει τον δικό του ορισμό της επιτυχίας. Να είστε ανοιχτοί και να ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά τους.

Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Είναι τόσο σημαντικό να σας ακούει το παιδί να παραδέχεστε τα λάθη σας. Όταν διδάσκετε την ευθύνη, πρέπει να τονίζετε και τις συνέπειες.

Ενισχύστε την ανεξαρτησία

Μέσω της προσωπικής σας ανεξαρτησίας, της δέσμευσης στις αξίες σας και της προθυμίας σας να επιδιώξετε τους δικούς σας στόχους, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να ακολουθεί το πλήθος. Καθορίστε τη δική σας επιτυχία και αφήστε το παιδί σας να ορίσει τη δική του.

Εκφράστε την αγάπη σας

Πριν την ανεξαρτησία, πριν την ευθύνη και πολύ πριν αρχίσει να βγαίνει ραντεβού, δείξτε στο παιδί σας ότι πόσο το αγαπάτε. Δείξτε του σεβασμό. Δείξτε του πώς μοιάζει μια ευτυχισμένη οικογένεια, δείξτε του πώς να είναι ευτυχισμένο...

Με πληροφορίες από το nm.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved