Πώς θα περάσουμε ένα μοναδικό οικογενειακό Πάσχα

Πάσχα: Μια οικογενειακή γιορτή κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας

Πώς θα περάσουμε ένα μοναδικό οικογενειακό Πάσχα

Δυο μικρά κορίτσια κάθονται στο καφενείο της πλατείας του χωριού

Bigstock

Η άνοιξη φέρνει θερμότερες θερμοκρασίες, εκρήξεις χρωμάτων, υπαίθριες δραστηριότητες και μέσα σε όλα, τις διακοπές του Πάσχα. Μια γιορτή του Χριστιανισμού που εορτάζεται η ημέρα της ανάστασης του Ιησού μετά τη σταύρωσή του.

Όλες οι οικογένειες περιμένουν πώς και πώς τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα για να περάσουν χρόνο μαζί. Συνήθως οι περισσότεροι ταξιδεύουν μέχρι τα χωριά τους, τα νησιά τους και τις πόλεις όπου μεγάλωσαν.

Η γιαγιά και ο παππούς περιμένουν με λαχτάρα να ανοίξουν το σπίτι τους για αυτές τις λίγες μέρες που θα γεμίσει με φωνές, χαμόγελα και πολλά αστεία. Η γιαγιά περιμένει τα εγγόνια της για να βάψει τα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη ή για να ψήσει τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια.

Για αυτήν αυτό έχει σημασία, να περάσουν τα εγγόνια της καλά. Και παιδιά των παιδιών της θα περάσουν καλά βοηθώντας τη να βάλει το ξύδι και τη βαφή στην κατσαρόλα, βουτώντας τα χέρια τους στο αλεύρι ή τρώγοντας λίγο βούτυρο από αυτό που έχει αφήσει στην άκρη για να «πιάσει» θερμοκρασία δωματίου.

Αυτές είναι και οι αναμνήσεις που θα μείνουν για μια ζωή μέσα τους και θα τις ξεθάβουν με νοσταλγία καθώς μεγαλώνουν.

Κοριτσάκι κρατά την αναμμένη του πασχαλινή λαμπάδα

Bigstock

Μια γιορτή κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας

Αν θέλετε να κάνετε ακόμη πιο όμορφο το φετινό σας Πάσχα και να γεμίσετε με περισσότερες αναμνήσεις δεν έχετε παρά να πάτε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα με τα παιδιά σας στην εκκλησία.

Ακούστε το τροπάριο της Κασσιανής τη Μεγάλη Τρίτη, πάρτε λαδάκι από το Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης, ακούστε τα 12 Ευαγγέλια τη Μεγάλη Πέμπτη, ψάλετε μαζί με τα παιδιά σας το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και στολίστε τον Επιτάφιο με λουλούδια ώστε να είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα και τέλος τη Μεγάλη Παρασκευή ακολουθήσετε με ένα φαναράκι ή ένα κερί αναμμένο την περιφορά του Επιταφίου.

Κουλούρες του Πάσχα, τσουρέκια, κουλουράκια και βάψιμο των αυγών

Φυσικά δεν θα πρέπει να λείπουν και οι πασχαλινές παρασκευές. Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην προετοιμασία των πασχαλινών αυγών, της κουλούρας του Πάσχα και των τσουρεκιών. Δώστε τους τη λεκάνη με τη ζύμη των κουλουριών και ζητήστε τους να πλάσουν τα κουλούρια όπως εκείνα θέλουν και έπειτα φουρνίστε τα.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

Bigstock

Το βράδυ της Ανάστασης

Τα παιδιά περιμένουν το βράδυ της Ανάστασης μιας και θέλουν πώς και πώς να ανάψουν τη λαμπάδα του νονού τους. Εκτός από τη λαμπάδα τους όμως, θέλουν να φορέσουν και να καμαρώσουν φορώντας τα, τα καινούρια τους παπούτσια και τα «καλά» τους ρούχα.

Μετά την Ανάσταση μαζευτείτε στο σπίτι, σταυρώστε με το Άγιο Φως την είσοδο του σπιτιού και μπείτε ευλογημένοι όλοι μαζί. Καθίστε, τσουγκρίστε τα αυγά και γευτείτε την νόστιμη μαγειρίτσα που θα έφτιαχνε με αγάπη η γιαγιά. Αν τα μικρά σας δεν τρελαίνονται για μαγειρίτσα αντικαταστείτε τα εντόσθια και τα συκωτάκια με κοτόπουλο.

Κυριακή του Πάσχα

Ζητήστε από τα παιδιά σας να φωνάζουν «Χριστός Ανέστη», εξάλλου είναι μέρα γιορτής. Αφήστε τα να τρέξουν να χαρούν και να βάλουν «χέρι» στο κατσικάκι που θα σουβλίζεται αργά-αργά στην αυλή. Άλλωστε το Πάσχα έχει να κάνει με τις παραδόσεις μας και την οικογένεια.

Σε αυτές τις συμβουλές δεν θα βάλουμε δραστηριότητες, ζωγραφική και άλλα, τα παιδιά θα έχουν χορτάσει και θα έχουν γεμίσει από όμορφες αναμνήσεις που θα περάσουν δίπλα από την ποδιά της γιαγιάς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved