Όταν τα παιδιά ζητούν ακριβά δώρα για τα Χριστούγεννα, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Τι να κάνετε αν το παιδί σας ζητάει ακριβό δώρο στις γιορτές. 

Όταν τα παιδιά ζητούν ακριβά δώρα για τα Χριστούγεννα, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Bigstock

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή του χρόνου την οποία λατρεύουν τα παιδιά. Δεν είναι μόνο το εορταστικό κλίμα που τα συνεπαίρνει αλλά τα δώρα που θα βρουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Κανένας γονέας δεν θέλει να απογοητεύσει το παιδί του, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι συχνά οι επιθυμίες τoυ δεν συμβαδίζουν με τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αρκετά παιδιά ζητούν ακριβά δώρα που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έξοδα των γιορτών εκτροχιάζουν τα οικονομικά της οικογένειας.

Αποτέλεσμα, το άγχος για τα δώρα και τις προσδοκίες να κυριαρχεί έναντι της χαράς και της ευτυχίας.

Οι γιορτές προκαλούν στρες και ένταση στα παιδιά;

Πώς να διαχειριστείτε τις προσδοκίες των παιδιών για ακριβά δώρα

Προσδοκίες

Ένα μεγάλο μέρος της αποφυγής της απογοήτευσης είναι η διαχείριση των προσδοκιών εκ των προτέρων. Οι συζητήσεις για δώρα ξεκινούν συχνά μήνες νωρίτερα. Καθώς αρχίζετε να ακούτε να μιλάνε για το τι θέλουν τα παιδιά σας, κάντε μια συζήτηση μαζί τους σχετικά με το τι είναι αποδεκτά δώρα και τι όχι.

Το να ξέρουν τα παιδιά τι μπορούν να περιμένουν θα αποφύγουν τη μεγάλη απογοήτευση ανοίγοντας τα δώρα τους. Μεγαλώνοντας θ’αρχίσουν να αναπτύσσουν την αίσθηση του τι είναι ρεαλιστικό και τι υπερβολικό (δηλαδή: πολύ ακριβό).

Προσφορά

Προσπαθήστε να εστιάσετε περισσότερο στην προσφορά και στη χαρά που δίνετε σε κάποιον όταν του κάνετε ένα δώρο. Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν αυτό το αίσθημα ικανοποίησης όταν βοηθούν ή προσφέρουν στους άλλους. Οι γιορτές είναι η καλύτερη περίοδος να μάθουν τη σημασία της προσφοράς.

Γιατί τα φετινά Χριστούγεννα προκαλούν άγχος στα παιδιά

Μετριοπάθεια

Εάν τα παιδιά συνηθίσουν στις υπερβολικές δαπάνες όλη τη διάρκεια του χρόνου, τότε συχνά οι λίστες ευχών των Χριστουγέννων θα αντικατοπτρίζουν το ίδιο.

Γενικά μέσα στη χρονιά, πρέπει να υπάρχει ένα όριο και μέτρο στις αγορές των παιδιών λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος και ότι τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα (κοινώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα).

Περισσότερα δώρα μικρότερης αξίας

Συχνά η αξία του δώρου είναι υποδεέστερη από την χειρονομία αυτή καθ΄αυτή. Για να μεγιστοποιήσετε τον ενθουσιασμό και το σασπένς αλλά να παραμείνετε εντός προϋπολογισμού, δοκιμάστε να αγοράσετε περισσότερα δώρα σε χαμηλότερη τιμή.

Το να ανοίγετε περισσότερα δώρα οδηγεί σε μεγαλύτερο ενθουσιασμό ακόμα και των μεγαλύτερων παιδιών.

Εάν τα παιδιά θέλουν κάτι μεγάλο και ακριβό, τότε πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να λάβουν μόνο αυτό το ένα - και μοναδικό - δώρο. Είναι ένα σπουδαίο μάθημα για να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα.

Πηγή: talkwithourkidsaboutmoney.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved