Μήπως πιέζετε υπερβολικά το παιδί σας;

Πώς μπορεί να επηρεαστεί το παιδί από την υπερβολική πίεση που του ασκείτε.

Μήπως πιέζετε υπερβολικά το παιδί σας;
Bigstock

Ως γονιός θέλετε να δείτε το παιδί σας να πετυχαίνει και να διαπρέπει αλλά υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο να το πιέζετε ασφυκτικά ή να είστε τελείως χαλαροί.

Η επιρροή σας πάνω του είναι ουσιαστική γιατί έχετε αποκτήσει πολλά βιώματα από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενσταλάξετε πρότυπα και κανόνες που θα βοηθήσουν το παιδί να πετύχει. Αυτό πρέπει να ξεκινά από την παιδική ακόμα ηλικία και να συνεχίζεται με συνέπεια τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι κανόνες δεν πρέπει να είναι πολύ αυστηροί. Το να κρατάτε ένα παιδί υπό αυστηρό περιορισμό μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα και αλλαγή συμπεριφοράς.

Η εύρεση της χρυσής τομής είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη.

goneis-diafonoyn.jpg

Δεν ξέρετε αν πιέζετε το παιδί;

Αναρωτιέστε εάν πιέζετε το παιδί σας πολύ ή όχι αρκετά; Θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τη συμπεριφορά και τις επιτυχίες του. Για παράδειγμα, έχει καλούς βαθμούς, είναι κοινωνικό, πόσο συχνά χρειάζεται να πειθαρχεί;

Από την άλλη, εάν το παιδί σας αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας, υστερεί στις σχολικές εργασίες ή αντιμετωπίζει τακτικά προβλήματα, μπορεί να είναι καιρός να επανεξετάσετε το γονεϊκό στυλ ανατροφής του.

Τα παιδιά πρέπει να έχουν εμπειρίες ζωής αλλά χρειάζονται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν πρέπει να είστε πιο ελαστικοί με το παιδί σας ή να βάλετε περισσότερα όρια για την ασφάλειά του, είναι ένας: μιλήστε μαζί του. Μπορεί να σας πει ότι «πνίγεται» ή χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε καθημερινά πράγματα.

Όταν ένα παιδί καταλαβαίνει ότι οι γονείς του ενδιαφέρονται πραγματικά και θέλουν το καλύτερο είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις από την πλευρά του. Ωστόσο, εάν η στάση του είναι σκληρή και άκαμπτη ενδεχομένως να θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.

avstiroi-goneis.jpg

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική πίεση στο παιδί

  • Κατάθλιψη
  • Ανησυχία
  • Διαταρακτική συμπεριφορά στο σχολείο
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Μαθησιακά προβλήματα

Σαφή όρια και ξεκάθαρες προσδοκίες

Οι απαιτήσεις που έχετε από το παιδί σας πρέπει να είναι ρεαλιστικές και βάση των δυνατοτήτων του. Θέστε σαφή όρια και μιλήστε μαζί του για τις προσδοκίες που έχετε γιατί αν παραμένουν ασαφείς, μπορεί να αισθάνεται ότι πάντα υπολείπεται ή ότι δεν έχει λόγο να προσπαθήσει.

Πηγή: northstartransitions.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved