Πόσο πρέπει να πιέζουμε το παιδί μας;

Πολλοί γονείς, άθελά τους πολλές φορές, πιέζουν υπερβολικά το παιδί τους που επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου από το νηπιαγωγείο κιόλας.

Πόσο πρέπει να πιέζουμε το παιδί μας;

Ενας γονιός πρέπει να έχει το θάρρος ώστε να μη στείλει το παιδί του σε αυτή τη δίνη του ανταγωνισμού χωρίς όρια, υποστηρίζει ο παιδοψυχίατρος Edward M.Hallowell στο βιβλίο του «Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες», εκδόσεις Μεταίχμιο, τονίζοντας ότι « χρειάζονται κότσια για να διατηρήσει τις ισορροπίες στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Συστήνω να έχετε υψηλές προσδοκίες για τα παιδιά σας. Απλώς να μην είναι υπερβολικά υψηλές. Μην συνδέετε την αγάπη σας για το παιδί σας με το αν το παιδί σας θα εκπληρώσει αυτές τις προσδοκίες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που έχουν λογικά υψηλές προσδοκίες- που περιμένουν για παράδειγμα ότι τα παιδιά τους θα τελειώσουν το σχολείο και θα πάνε στο πανεπιστήμιο – μεγαλώνουν πιο υγιή και ευτυχισμένα παιδιά».

piesoumetapaidia

Αντίστοιχες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι γονείς που ασχολούνται με τα παιδιά τους κάθε μέρα, τα ρωτάνε για το σχολείο, ενθαρρύνουν τις καλές επιδόσεις, μεγαλώνουν παιδιά που τα πηγαίνουν καλύτερα απ’ ότι τα παιδιά των γονιών που δεν ασχολούνται με αυτά.

Το να θέτουμε προσδοκίες για το παιδί μας αποτελεί φιλοφρόνηση για το παιδί, είναι ένας τρόπος να του πούμε «ξέρω ότι μπορείς να τα καταφέρεις». Οσο διατηρείτε αυτές τις προσδοκίες στο ίδιο επίπεδο με τις ικανότητές του και τις θέτετε για το δικό του καλό και με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα , και όχι τα δικά σας, του κάνετε μεγάλη χάρη.

«Η πρόκληση για εμάς τους γονείς είναι να δράσουμε σύμφωνα με όσα ξέρουμε και να μην ενδίδουμε σε τρελές πιέσεις. Το παιδί που νιώθει συναισθηματικά δεμένο θα πετύχει, στο επίπεδο που είναι προορισμένο να πετύχει και θα το απολαύσει. Θα έχει την τάση να είναι αισιόδοξο και θα έχει άμυνες απέναντι στην κατάθλιψη. Θα νιώθει ότι είναι ασφαλές και ότι η ζωή του πηγαίνει καλά», τονίζει ο Edward M.Hallowell .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved