Μη σερφάρετε στο κινητό όταν τα παιδιά κολυμπούν - Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού

Οι γονείς δεν πρέπει να ασχολούνται με το κινητό όταν το παιδί τους κάνει μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα.

Μη σερφάρετε στο κινητό όταν τα παιδιά κολυμπούν - Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού
bigstockphoto.com

Κάθε φορά που τα παιδιά είναι στη θάλασσα, στην πισίνα, ή σε κάποιο υδάτινο πάρκο, η προσοχή σας πρέπει να είναι στραμμένη πάνω τους καθώς ο κίνδυνος πνιγμού είναι μεγάλος.

Ακόμα κι αν παίζουν ή κολυμπούν με σωσίβιο στα ρηχά, δεν πρέπει να επαναπαύεστε θεωρώντας ότι είναι ασφαλή.

Και κυρίως μη χαζεύετε στο κινητό. Ο λόγος είναι απλός: δεν αργεί να γίνει το κακό.

Σύμφωνα με το Today και το The Guardian , η μεγαλύτερη ένωση ναυαγοσωστών στον κόσμο προειδοποιεί τους γονείς ότι το να ξοδεύουν πολύ χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα όταν τα παιδιά τους κολυμπούν μπορεί να αποβεί μοιραίο.

paidi sti thalassa1

'Οπως υποστηρίζει η Γερμανική Ένωση Ναυαγοσωστών, αυτό είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους γονείς οι οποίοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα και δεν παρακολουθούν τα παιδιά τους που βρίσκονται στο νερό.

Δηλώνουν ότι είναι σημαντικό οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες ή οποιοσδήποτε είναι μαζί με τα παιδιά όταν κολυμπούν, να αφήνουν το κινητό στην άκρη και να εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτά.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμαστε όλοι.

Η Mary Beth Moran, γιατρός σε νοσοκομείο Παίδων, επισημαίνει ότι πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι αρκούν μερικά μόνο δευτερόλεπτα για να καταπιεί νερό το παιδί και να μην μπορέσει να πάρει αέρα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και καθοριστικός για τη σωτηρία του.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης ότι και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι μαζί με το παιδί εάν βρίσκονται κοντά στο νερό και ο ένας θα πρέπει να είναι παρατηρητής. Εφόσον πρέπει να απομακρυνθούν για να κάνουν ένα τηλεφώνημα ή να πάνε στην τουαλέτα, πρέπει να ειδοποιήσουν τον άλλο γονέα να έχει τον νου του.

paidi sti thalassa

Αξίζει να θυμάστε

  • Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η σε θανατηφόρους πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών (Eurostat 2016) και 39η σε σύνολο 119 χωρών (World Health Organization 2014).
  • Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Το θύμα πνιγμού σπανίως φωνάζει "βοήθεια". Ο εντοπισμός του από τον δυνητικό διασώστη βασίζεται σε οπτικά και όχι ηχητικά ερεθίσματα.
  • Όταν ο γονέας είναι στο νερό και απέχει από το παιδί όσο το άνοιγμα των χεριών του, έχει απομακρυνθεί (Royal Life Saving Society Canada 2021).
  • Η βύθιση διαρκεί περίπου 1' για τους ενήλικες και 20" για τα παιδιά (Pia 1970), δηλαδή όσο μια τηλεφωνική κλήση ή η αποστολή SMS.
  • Tο 74% των πνιγμών πραγματοποιούνται σε τοποθεσίες που δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας. Συγκεκριμένα συμβαίνει στις μη οργανωμένες (65%) και στις παραλίες που είχε σχολάσει (9%) ο ναυαγοσώστης ("Παρατηρητήριο Πνιγμών", SafeWaterSports και Υπουργείο Ναυτιλίας, 2017-2019).
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved